Namens LHV tekende Marita Voogt in digitale aanwezigheid van sportformateur Edwin Korenberg het akkoord.
Namens LHV tekende Marita Voogt in digitale aanwezigheid van sportformateur Edwin Korenberg het akkoord. Elmer Pouw

Uitvoering Sport- en beweegakkoord vertraagd

27 mei 2020 om 11:47 Overig

LEUSDEN Een sportmakelaar moet ervoor gaan zorgen dat het onlangs gesloten ‘Sport- en beweegakkoord’ uitgevoerd wordt. De functionaris wordt de spin in het web van aangehaakte partijen die samen verantwoordelijk worden voor de realisatie ervan. Het plan, dat meer inwoners van Leusden moet aanzetten tot sporten en een gezonde leefstijl, is door de coronacrisis in de ijskast beland.

door Daan Bleuel

De timing was ongelukkig. Wegbereiders Leo Steijn en Edwin Korenberg waren maanden bezig om partijen bij elkaar te brengen en zo te zoeken naar draagvlak voor het uiteindelijke doel om meer mensen in beweging te krijgen. Ze willen dat bijvoorbeeld doen door een groter laagdrempelig en toegankelijk sportaanbod te creëren. Ook willen ze de drempel om aansluiting te zoeken bij sportverenigingen verlagen, door nieuwe vormen van lidmaatschappen van verenigingen te bedenken. Daarnaast was het de ambitie van het ‘Sport- en beweegakkoord’ om een gezonde leefstijl te stimuleren. 

APOTHEOSE De apotheose moest medio maart volgen. Een kleine 50 sportverenigingen en organisaties die met sport te maken hebben, waren bereid het Sportakkoord te ondersteunen. De feestelijke ondertekening kon echter op het laatste moment niet doorgaan. De lockdown in verband met het coronavirus zette een dikke streep door dat plan.

Het kwam uiteindelijk wel goed. De handtekeningen werden gezet, al kwam de ondertekening nu via videoverbindingen tot stand. Vervelender was misschien wel dat het maken van een concreet uitvoeringsprogramma ook meteen in het gedrang kwam. Na de zomervakantie willen ze het opnieuw proberen, laten de initiatiefnemers de betrokkenen in een brief weten. 

NA DE ZOMER ,,Mede omdat vele sportorganisaties nu druk doende zijn met de maatregelen rondom corona’’, aldus de sportformateurs Steijn en Korenberg. ,,Er zal na de vakantieperiode (augustus/september), als dat weer kan, een bijeenkomst gepland gaan worden. Daarmee willen we de ondertekening toch nog een feestelijk tintje geven. Deze bijeenkomst willen we ook gaan gebruiken als start van het Leusdens Sport- en Beweegakkoord.’’

De briefschrijvers laten weten dat er inmiddels een sportmakelaar is aangesteld op het gemeentehuis: ,,Voor 24 uur per week. Ze zal een verbindende rol gaan spelen en zal samen met het Platform (en partners) aan een uitvoeringsplan gaan werken. Daarnaast heeft zij de opdracht een sportnetwerk op te zetten’’, aldus Steijn en Korenberg. Volgens de brief gaat de sportmakelaar in augustus met haar werk beginnen.

PLATFORM Ook het Platform, dat verantwoordelijk wordt voor de uitvoering van de plannen, is nog niet compleet bemand. ,, Er is al een aantal kandidaten maar de verwachting is dat daar nog iemand bij komt’’, schrijven Steijn en Korenberg daarover. De sportformateurs laten in de brief ook weten dat ‘hiermee hun rol eindigt.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie