Niet alle kinderen hebben voldoende middelen om thuis goed onderwijs te kunnen volgen. Kinderen van 'nieuwkomers' bijvoorbeeld.
Niet alle kinderen hebben voldoende middelen om thuis goed onderwijs te kunnen volgen. Kinderen van 'nieuwkomers' bijvoorbeeld. Wilco Willemse

Computers voor thuisonderwijs voor kinderen statushouders

31 mei 2020 om 15:00 Onderwijs

LEUSDEN De gemeente Leusden stelt bijna 4.000,= euro beschikbaar voor de aanschaf van 15 computers voor thuisonderwijs. De zogeheten Chromebooks zijn bedoeld voor kinderen van 'nieuwkomers' die thuis over onvoldoende middelen beschikken om thuisonderwijs te volgen.

door Daan Bleuel

De investering wordt gedaan op verzoek van de Taalschool van scholenkoepel Voila. De Taalschool constateerde tijdens de corona-crisis dat 10 tot 15 scholieren uit hun taalklassen geen gebruik kunnen maken van een computer om vanuit huis school te kunnen volgen. Het gaat om kinderen van gezinnen die net in Nederland zijn en die de Nederlandse taal nog niet beheersen. Hun ouders zijn zogeheten 'statushouders'. Dat wil zeggen mensen die met succes een asielaanvraag deden. 

LEERACHTERSTANDEN Ondanks het feit dat de scholen op afzienbare termijn weer open gaan, willen Voila en de gemeente voorkomen dat kinderen leerachterstanden oplopen. ,,Elke gemiste schooldag is er één teveel'', zegt het college in het voorstel. 

Voila wil de investering gebruiken om 15 Chromebooks aan te schaffen. Die kunnen vervolgens aan leerlingen die erom verlegen zitten in bruikleen worden gegeven. Het college heeft inmiddels goedkeuring gehecht aan het plan. 

ARMOEDEBELEID De aanschaf van de computers, die 265,= euro per stuk moeten kosten, wordt bekostigd uit het budget voor armoedebeleid. Sinds 2017 krijgen gemeenten van het Rijk extra geld voor het bestrijden van armoede onder kinderen. Dat zijn de zogeheten Klijnsma-gelden, genoemd naar de voormalige PvdA-staatssecretaris Jetta Klijnsma. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie