Leusden wil meer geld uit het gemeentefonds.
Leusden wil meer geld uit het gemeentefonds. Pixabay

Raad: 'Meer geld voor Leusden uit Gemeentefonds'

1 juni 2020 om 14:57 Politiek

LEUSDEN Met een unaniem gedragen motie heeft de gemeenteraad het college opgedragen met het Rijk te onderhandelen over een grotere bijdrage uit het Gemeentefonds. 

door Daan Bleuel

De raad vindt dat Leusden er te bekaaid vanaf komt. Zonder iets te doen, zal die situatie alleen maar verslechteren, vinden de partijen in de gemeenteraad bovendien.

HERIJKING In de motie, een initiatief van CDA-raadslid Marijke van Eijden, zegt de raad bang te zijn dat 'de herijking van het gemeentefonds voor kleinere en middelgrote gemeenten' negatief zal uitvallen. De Leusdense partijen vinden dat de kleinere en middelgrote gemeenten nu al te maken hebben met een onevenredige verdeling van het gemeentefonds. En dat is niet positief bedoeld. 

De gemeenteraad vraagt zich in de motie af 'of de inwoners van kleinere en middelgrote gemeenten minder waardevol zijn dan inwoners van grote gemeenten'. ,,Daarom willen wij dat er een meer evenredige verdeling van het gemeentefonds komt'', lichtte Van Eijden de intentie van de motie nog eens toe. Marcel Sturkenboom (GroenLinks-PvdA) ging verder dan dat: ,,Er moet niet alleen een betere verdeling komen, maar er moet ook méér geld naar het Gemeentefonds'', vond hij. Het gemeentefonds is een potje van het Rijk waaruit gemeenten belangrijke bijdragen ontvangen om hun werk te kunnen doen. 

LOBBY De raad doet het college in de motie de suggestie aan te sluiten bij de zogeheten P10, een netwerk van 22 plattelandsgemeenten. de P10 voert al een lobby n Den Haag voor een meer evenredige verdeling van het gemeentefonds. 

Wethouder Vos, die namens het college op de motie reageerde, zei verheugd te zijn met het signaal uit de raad. Hij zei zich gesterkt te voelen in zijn pogingen om voor Leusden in Den Haag meer geld los te krijgen. Burgemeester Bouwmeester voegde daar nog aan toe dat ook hij bereid is een brief hierover te ondertekenen, samen met de gemeenteraad en de wethouders. De motie werd vorige week donderdag in de raadsvergadering besproken.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie