Oprit van zorgmanege 'Horsewise'. Op het terrein moet een bedrijfswoning komen.
Oprit van zorgmanege 'Horsewise'. Op het terrein moet een bedrijfswoning komen. Daan Bleuel

Bedrijfswoning voor zorgmanege ‘Horsewise’

4 juni 2020 om 14:40 Politiek

LEUSDEN De gemeente wil de bouw van een bedrijfswoning op het terrein van zorgmanege ‘Horsewise’ aan de Waterlooweg in Den Treek mogelijk maken. Het college van b&w wil daarvoor, na toestemming van de raad, een ‘verklaring van geen bedenkingen’ afgeven.

door Daan Bleuel

Manege ‘Horsewise’ is sinds 2008 gevestigd op de Waterlooweg, direct naast manege De Treekerhoeve. ‘Horsewise’ wordt als een kleinschalige zorgmanege geëxploiteerd. De doelgroep van de manege zijn mensen met sociaal-emotionele- en leerproblemen. 

LEVENDE HAVE Vanwege de aanwezigheid van paarden (of ‘levende have’. zoals dat in ambtelijk jargon heet) is er behoefte aan een bedrijfswoning zodat er 24 uur per dag, zeven dagen in de week toezicht gehouden kan worden. 

Het college stelt de gemeenteraad voor om een verklaring van geen bedenkingen af te geven. Daarmee wordt een eerste stap gezet om de realisatie van een bedrijfswoning mogelijk te maken. Wel maakte het college een voorbehoud ten aanzien van bezwaarmakers. Als omwonenden de plannen niet zien zitten, kan de voorgenomen bouw alsnog schipbreuk lijden. Om overlast van luchtjes tegen te gaan, wil het college tegelijkertijd een geurverordening vaststellen. 

ZONNEPANELEN Het college laat de raad verder weten het advies van de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit (ARK) naast zich neer te leggen. De ARK adviseerde de woning te draaien. Dat zou beter passen in de situatie op die plek. Het college zegt zich bij dat advies ‘vanuit de ruimtelijke kwaliteit gezien’ te begrijpen. De initiatiefnemer kan bij een gedraaid ontwerp echter substantieel minder profiteren van de opbrengst van zonnepanelen. Dat argument vindt het college doorslaggevend. 

ENRGIENEUTRAAL ,,De gemeente Leusden stimuleert inwoners om zo veel als mogelijk energieneutraal te bouwen. Het perceel zelf is vanaf de weg niet zichtbaar en beleef je alleen als je op het terrein zelf bent’’, redeneren B&W. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie