Wethouder Vos kondigde begin dit jaar de bouw van nieuwe woningen in Mastenbroek aan.
Wethouder Vos kondigde begin dit jaar de bouw van nieuwe woningen in Mastenbroek aan. Arnoud J Spaaij

Mastenbroek II: Plan voor nieuwe woningen in Achterveld

3 juni 2020 om 07:00 Wonen

ACHTERVELD Samen met woningcorporatie ‘De Alliantie’ gaat de gemeente Leusden plannen maken voor de ontwikkeling van de wijk ‘Mastenbroek II’ in Achterveld. Er moeten zo’n 110 tot 120 nieuwe woningen komen. De gemeente en De Alliantie zijn de eigenaren van de grond waar gebouwd moet gaan worden. 

door Daan Bleuel

Mastenbroek II moet na Groot Agteveld (ten zuiden van de Hessenweg) een volgende stap zijn in de strijd om de vergrijzing van het kerkdorp tegen te gaan. Wethouder Wim Vos kondigde de plannen voor de ontwikkeling van Mastenbroek begin dit jaar al aan in een bijeenkomst met Achtervelders. Daar vertelde Vos onder meer dat in het plan zo'n 60 tot 100 nieuwe woningen gerealiseerd moeten gaan worden. Inmiddels is duidelijk dat de uiteindelijke aantallen beduidend hoger zijn: er wordt nu gerekend met 110 tot 120 woningen. 

DORPS WOONMILIEU De gemeente meldt nu dat er een ‘integraal plan voor woningen en openbare ruimte gemaakt gaat worden’. Vast staat dat het gebied wordt ontwikkeld tot een ‘dorps woonmilieu’. Dat houdt onder meer in dat er niet meer dan 25 woningen per hectare worden gebouwd. Mastenbroek II wordt actueel, omdat de invulling van Groot Agteveld (waar in totaal meer dan 200 woningen moeten komen) in de afrondende fase is beland. 

Ook laat de gemeente weten dat 35% van de woningen ‘goedkoop’ genoemd kunnen worden, 35% ‘middelduur’ en 30% duur. Naar verwachting gaat de bouw van Mastenbroek II (ten noorden van de Ruurd Visserstraat aan de noordkant van het dorp) zo’n drie jaar duren. 

BOERDERIJ In het gebied staat nu nog een boerderij met bijgebouwen die zal moeten worden gesloopt. ,,De toegangsweg blijft in één of andere vorm bestaan of komt terug’’, verzekert het college. De herinnering aan de boerderij zal op de één of andere manier intact blijven. ,,Er komt een stedenbouwkundige of architectonische verwijzing naar de boerderij’’, laat het college weten. 

Duurzaamheid wordt ook een leidend thema bij de ontwikkeling van de nieuwe wijk. ,,De nieuwbouw wordt zo gerealiseerd dat er jaarrond netto geen energie van buiten nodig is’’, schrijft het college. Voor de eengezinswoningen in het plan betekent dit dat er zogenaamde ‘nul-op-de-meterwoningen’ of energieleverende woningen (die met zonnepanelen meer energie opwekken dat er nodig is voor de bewoning van het huis) zónder gasaansluitingen worden gerealiseerd. ,,Voor appartementen geldt in beginsel hetzelfde vertrekpunt’’, laat het college weten. 

Het plan moet nog met de gemeenteraad worden besproken.   

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie