Leusden moet fors bezuinigen, vooral omdat het minder geld uit Den Haag krijgt.
Leusden moet fors bezuinigen, vooral omdat het minder geld uit Den Haag krijgt. Pixabay

Leusden moet fors bezuinigen

4 juni 2020 om 12:27 Politiek

LEUSDEN Om de begroting gezond te houden gaat het gemeentebestuur de komende jaren fors bezuinigen. Dat schrijft het college in de Kaderbrief 2021 en de Voorjaarsnota 2020 aan de gemeenteraad. Een belangrijke reden is dat de gemeente steeds minder geld uit het Gemeentefonds krijgt.

door Daan Bleuel

Het college wil de komende tijd ‘alleen nog ruimte geven aan noodzakelijke uitgaven’. Alleen op het gebied van duurzaamheids- en sociaal beleid wil het college nog ‘zeer beperkt uitvoering geven aan zijn ambities’. 

GEMEENTEFONDS De financiële krapte is een optelsom van meerdere ontwikkelingen. Zo kondigde het Rijk recent aan dat Leusden op een kleinere bijdrage uit het Gemeentefonds (één van de belangrijkste inkomstenbronnen van een gemeente) kan rekenen. Vorige week kwam de gemeenteraad al in opstand tegen die ontwikkeling. In een raadsbreed gedragen motie riep de Raad het college op om in Den Haag te pleiten voor meer geld. Het college noemt de lagere bijdrage van het Rijk ‘de belangrijkste’ oorzaak van de financiële problemen.  

Maar de dreigende korting op de uitkering uit het Gemeentefonds is niet de enige reden dat de gemeentebegroting versoberd zal moeten worden. ,,Leusden heeft al langer te maken met een te lage uitkering van het Rijk voor de uitgaven in het Sociaal Domein’’, aldus het college. Ook de opbrengsten uit de Onroerend Goedbelasting en de verkoop van bouwgrond blijven achter. 

CORONACRISIS De corona-crisis doet eveneens een duit in het zakje. ,,We krijgen te maken met lange termijneffecten van de coronacrisis die niet allemaal door het Rijk worden gecompenseerd’’, voorspelt het college. 

De precieze omvang van het financiële probleem is nog niet in kaart gebracht. ,,Maar het is het college wel duidelijk dat we pas op de plaats moeten maken’’, zeggen B&W. ,,De financiële ruimte ontbreekt om alle ambities volgens plan uit te voeren.''

Om de problemen de komende jaren het hoofd te bieden wil het college met de raad een zogeheten 'kerntakendiscussie' voeren. Daarin worden alle niet noodzakelijke uitgaven opnieuw tegen het licht gehouden. 

HUISHOUDBOEKJE De ironie wil dat Leusden tot voor kort juist een prima huishoudboekje kon overleggen. Op de jaarrekening van 2019 staat een positief resultaat van 1,6 miljoen euro. Een groot deel  daarvan is inmiddels bestemd voor geplande uitgaven. ,,De 165.000,= euro die nog overblijft wordt toegevoegd aan de reserve ‘Sociaal Domein’’’, aldus het college.

In de Kaderbrief 2021 aan de raad beschrijft het college vier scenario’s, uiteenlopend van op dezelfde voet verder gaan, tot het opzij schuiven van alle ambities. Het college geeft zelf aan een voorkeur te hebben voor een scenario waarin alleen nog ruimte is, zij het zeer beperkt, voor de college-plannen op het gebied van ‘duurzaam’ en ‘sociaal’. 

DEBAT Op donderdag 9 juli debatteert de raad over de Kaderbrief (met het aangekondigde nieuwe beleid) en de Voorjaarsnota (waarin de lopende begroting wordt geactualiseerd). Op donderdag 11 en woensdag 24 juni zijn hiervoor de Informatieronden. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie