‘Bieder’ Ben van Leeuwen repareert een buitenlamp’.
‘Bieder’ Ben van Leeuwen repareert een buitenlamp’. Hans Beijer

Wensboom Leusden helpt bij behouden van zelfstandigheid

12 juni 2020 om 14:30 Maatschappelijk

LEUSDEN Het was enige maanden na het overlijden van haar man, nu anderhalf jaar geleden. Er lagen allerlei klusjes te wachten, zoals het ophangen van een lamp, een niet-functionerende afzuigkap, de anti-inbraak-buitenlamp die niet meer werkte.

Hans Beijer

Ria Siegmund had wel eens gehoord van WensboomLeusden. ,,Ik vind dat een ontzettend leuk concept, en al helemaal voor mensen die het financieel niet zo breed hebben. Als lid betaal je 5 euro contributie per jaar en daar kun je als ‘vrager’ het hele jaar klusjes voor laten doen door een ander lid van WensboomLeusden, waarbij je alleen de materialen betaalt."

Maar ook degene die de klus doet, de ‘bieder’, heeft daar een goed gevoel bij. Neem nou Wil Nuijen, ervaren op het gebied van elektriciteit en verlichting, die vertelt hoe hij bij iemand thuis een oude (gesprongen) lamp vervangt door een energiezuinige ledlamp. ,,We praten na de klus nog even na en dan is het tijd om op te stappen. Ik laat een tevreden klant achter en dat geeft mij de voldoening waarvoor ik mij als ‘bieder’heb aangemeld." Leden van WensboomLeusden kunnen zowel ‘vrager’ als ‘bieder’ zijn.

Dit bevalt me erg goed, het leukste vind ik het contact dat je hebt met verschillende mensen

BEMIDDELAARS En je kunt ook nog ‘bemiddelaar’ worden, zoals Ria Siegmund sinds augustus vorig jaar: ,,Dit bevalt me erg goed, het leukste vind ik het contact dat je hebt met verschillende mensen."

Ze was op zoek naar waardevol vrijwilligerswerk, had als ‘vrager’ goede ervaringen opgedaan bij WensboomLeusden en kwam erachter dat men op zoek was naar ‘bemiddelaars’. Dat zijn de mensen die dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur in de bibliotheek aanwezig zijn om hulpvragen te ontvangen via de telefoon of aan de speciaal daarvoor ingerichte tafel.

,,Als ‘bemiddelaar’ moet je een eerste inschatting maken of een klus niet te groot, complex of langdurig is. Daarna ga je in het bestand van vrijwilligers op zoek naar een geschikte ‘bieder’ om deze klus op zich te nemen.”

Wanneer ik word benaderd als ‘bieder’, bel ik de ‘vrager’ op om een afspraak te maken

Wil Nuijen is daar één van: ,,Wanneer ik word benaderd als ‘bieder’, bel ik de ‘vrager’ op om een afspraak te maken. Ik inventariseer dan gelijk welke gereedschappen ik mee moet nemen om de klus te klaren."

Neem contact op met Wensboom Leusden als het je leuk lijkt om ook ‘bemiddelaar’ te zijn. En er is altijd behoefte aan nieuwe ‘bieders’. Momenteel zijn een paar tuiniers en all-round klussers zeer welkom.

ZELFSTANDIGHEID Ria Siegmund wil het bredere belang van WensboomLeusden benadrukken: ,,Meestal vinden mensen het moeilijk om hulp te vragen. De kinderen hebben het altijd druk en men wil ze niet tot last zijn. Ook op buren wil men niet teveel een beroep doen, want men denkt al gauw dat dit verplichtingen schept. WensboomLeusden helpt bij het behouden van de zelfstandigheid van ouderen, doordat ze nu als lid dingen zelf kunnen regelen waardoor ze niet terug hoeven te vallen op kinderen of buren."

Sandra van den Bovenkamp
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie