Afbeelding
BDU Media

Brandbrief ondertekend door 21 burgemeesters

10 juni 2020 om 09:53 Politiek

LEUSDEN De brandbrief over de toestand van de gemeentelijke financiën aan de Ministers Hoekstra (Financiën) en Ollongren (Binnenlandse Zaken) is ondertekend door 21 Utrechtse burgemeesters. De burgemeesters luiden de noodklok naar aanleiding van dreigende kortingen op de uitkeringen uit het gemeentefonds.

door Daan Bleuel

Maandag meldde deze krant al dat ook burgemeester Gerolf Bouwmeester van Leusden zich bij de initiatiefnemers voor het schrijven van de brief zou aansluiten. Inmiddels blijken 21 burgemeesters daar hetzelfde over te denken. Het gaat om de burgemeesters van Montfoort, Vijfheerenlanden, Woerden, Lopik, Oudewater, IJsselstein, Baarn, Bunnik, Bunschoten, De Bilt, De Ronde Venen, Eemnes, Houten, Leusden, Renswoude, Rhenen, Soest, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Wijk bij Duurstede en Woudenberg.

Grote steden als Amersfoort en Utrecht ontbreken op de lijst. Dat is waarschijnlijk te verklaren door het feit dat gemeenten met meer dan 100.000 inwoners profiteren van de nieuwe verdelingssytematiek die het Rijk voor de uitkeringen uit het gemeentefonds wil gaan hanteren. Met name de kleinere gemeenten komen er bekaaid af.

De zorg van de burgemeesters is echter ook een optelsom van problemen. De afgelopen jaren kregen de gemeenten taken vanuit de Rijksoverheid overgeheveld. Naar nu blijkt kregen de gemeenten daar niet het geld bij dat nodig was om die taken goed uit te voeren. De gemeenten vrezen dat ze door de ontwikkelingen zullen worden gedwongen te snijden in basisvoorzieningen als zwembaden, bibliotheken en musea. 

Burgemeester Bouwmeester zei in een toelichting dat het verzet onder gemeenten tegen de nieuwe verdeling van geld uit het gemeentefonds groot is. ,,En dat niet alleen; ook binnen gemeenteraden is -ondanks grote politieke verschillen- sprake van een grote mate van consensus.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie