Ria Liemburg werd snel een bekend gezicht in De Heelkom.
Ria Liemburg werd snel een bekend gezicht in De Heelkom. Arnoud J Spaaij

Bijna 18 jaar in De Heelkom: 'Ga maar naar Ria'

19 juni 2020 om 07:33 Mensen

ACHTERVELD Jaren was Ria Liemburg het gezicht van Lariks en WSL in Achterveld. Ze hielp heel veel mensen in het dorp bij kleine en grote problemen. Maar ze vertrekt uit De Heelkom en gaat aan het werk voor Lariks op een nieuwe plek. In Achterveld komen nieuwe collega’s haar opvolgen.

Arnoud J Spaaij

Zeventien en een half jaar geleden ging Ria Liemburg voor, toen nog, de Woningstichting Leusden aan de slag in De Heelkom. ,,Ze zochten iemand die met een computer om kon gaan. Zo begon ik, met een een stapel ordners, een lege PC die verbinding kon maken met de woningstichting in Leusden en een kaartenbak. De huurwoningen werden toen nog toegekend vanaf een wachtlijst. Die lijst zat in de ordners en beheerde ik. Ik was niet bekend met de zorgsector. Maar ik zocht het wel op als ik iets moest weten."

De Achtervelders wisten Ria al snel te vinden. ,,Natuurlijk kwamen Achtervelders bij mij omdat ze woonruimte zochten. De aanleunwoningen rondom huize Sint Joseph waren toen nog niet zolang van de WSL dus er was veel nieuw voor iedereen. Omdat ik op zoek ging naar meer informatie en omdat ik veel contact had met Sint Joseph kon ik mensen ook helpen bij de uitleen van allerlei hulpmiddelen. Zo kwam eigenlijk het een van het ander."

KORTE LIJNEN In De Heelkom werd altijd veel samen gewerkt. Tussen allerlei partijen en hulpverleners. Liemburg schakelde ook tussen SESA, de Zonnebloem en DAVA. ,,O ja, we hebben onderling goed contact. Dat heeft altijd geholpen om mensen goed te kunnen helpen. Ik heb heel wat mensen kunnen doorsturen, want vaak kreeg ik alle problemen te horen. Daar konden we niet altijd wat mee doen, maar in overleg met de mensen zelf en met de hulpverleners in De Heelkom kon ik ze wel naar de juiste persoon doorsturen. Andersom gebeurde ook regelmatig. Dan zei bijvoorbeeld de huisarts 'Ga maar naar Ria’ en dan konden mensen zo na hun bezoek daar, bij mij binnenlopen. Dat ga ik zeker missen. Het directe contact tussen collega’s en de mensen die zo kunnen binnenlopen. Dat is het leukste van hier."

UPDATE De laatste jaren jaren deelde Liemburg haar functie in De Heelkom met Paul van ’t Klooster. Samen konden ze mensen wijzen op de mogelijkheden van maaltijdservice, hulp in de huishouding, een scootmobiel of bijvoorbeeld traplift. De aandacht die Liemburg had voor mantelzorgers werd ook zeer gewaardeerd. ,,Mensen kwamen hier altijd makkelijk binnen", legt ze uit, ,,en ze dan te woord staan was makkelijk. Ach en sommigen kwamen ook gewoon met een update als we iets geregeld hadden voor ze. Dat was ook fijn om te horen."

REORGANISATIE Door een reorganisatie wordt in de toekomst door gemeente Leusden en Lariks meer ingezet op zelfredzaamheid van mensen. Liemburg: ,,Bij het eerste contact wordt straks meer verwezen naar bestaande mogelijkheden. Twee nieuwe collega’s, José Huurdeman en Jonjon Blom zullen dit voor Lariks gaan doen in De Heelkom. Ze zijn er op maandag en woensdag in de ochtend."

Arnoud Spaaij
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie