Marcel Sturkenboom: ,,We moeten investeren in de toekomst, maar ook zorgen voor de mensen nu.
Marcel Sturkenboom: ,,We moeten investeren in de toekomst, maar ook zorgen voor de mensen nu." GroenLinks-PvdA
Raadgever

'GroenLinks-PvdA wil doordacht bezuinigen'

20 juni 2020 om 08:00 Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raadslid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week Marcel Sturkenboom, fractievoorzitter GroenLinks-PvdA, over bezuinigen.

,,De financiële toekomst van de gemeente is onzeker. Dit komt door mogelijke extra kosten als gevolg van het COVID19 virus, maar ook omdat Leusden vanaf 2022 waarschijnlijk minder geld van het Rijk krijgt. Daarnaast kost de jeugdhulp meer dan we op dit moment van het rijk krijgen. Ook willen we als GroenLinks-PvdA graag juist investeren in duurzaamheid. We willen voldoende woningen kunnen bouwen. En dan is niets gezegd over de economische recessie, het gegeven dat veel bedrijven en ZZP’ers overleven door allerlei overheidsregelingen of de werkeloosheid die dat met zich meebrengt."

FINANCIËLE ANALYSE ,,De pure financiële analyse van Leusden zal niet iedere inwoner aanspreken. Maar het overschot uit de Jaarrekening 2019 wordt in de Voorjaarsnota 2020 gebruikt om alle (extra) prioriteiten in 2020 gedekt te krijgen. Feitelijk wordt zodanig op de reserves van Leusden ingeteerd dat er -zo is opgenomen in de Kaderbrief 2021- geen dekking is om alle uitdagingen, bestaande en nieuwe ambities en investeringen voor de komende jaren te kunnen uitvoeren. De liefhebbers kunnen op de gemeentelijke website alle details napluizen. Conclusie: er staan dus serieuze bezuinigingen voor de deur staan die alle inwoners van Leusden raken."

WAARDE ,,Afgelopen maanden hebben we gezien en gevoeld dat de mensen in vitale beroepen, mantelzorger, sociale / maatschappelijke voorzieningen, cultuur en clubs van onschatbare waarde zijn. Samen zijn, samen doen en samen werken houdt ons vitaal en verbonden. Wij willen zorgen dat, hoewel we moeten bezuinigen, we de sociale infrastructuur in Leusden zo min mogelijk raken. We moeten investeren in de toekomst, maar ook zorgen voor de mensen nu: sociale voorzieningen en hulp voor mensen moet beschikbaar blijven."

,,Daarmee lost GroenLinks-PvdA ook een belofte in die met het verhogen van de OZB én de afvalstoffenheffing in het najaar van 2019 is gedaan. Door deze maatregel werden met name Leusdenaren met een smalle beurs geraakt. Wij hebben toen geëist dat bij de Voorjaarsnota 2020 het effect van alle maatregelen voor deze groep in beeld en in evenwicht zou worden gebracht."

ENERGIETRANSITIE ,,GroenLinks-PvdA zal zich naast 'zorg en welzijn' in de Raad zeker sterk blijven maken voor investeren in de energietransitie. Wat ons betreft zadelen we onze kinderen niet op met onze hypotheek. Er liggen plannen om zo veel als mogelijk daken te gebruiken voor zonnepanelen. Er zijn plekken om windmolens te plaatsen. Daar moeten we gebruik van maken. Het is niet makkelijk, maar dat betekent wel dat we mogelijk investeringen op een nieuw te bouwen multifunctionele Korf en brandweerkazerne inclusief het budget voor scenario studies zullen moeten aanhouden. Op 9 juli gaat de Raad daarover besluiten. Volg de discussies via live streaming (website gemeente). Het is ook echt van belang jullie mening over de bezuinigingen te kennen. Laat het ons weten."

Marcel Sturkenboom, Fractievoorzitter GroenLinks-PvdA, marcel.sturkenboom@gmail.com

Sandra van den Bovenkamp
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie