Afbeelding
Gemeente Leusden

Leusden doet nieuwe gooi naar titel 'Fietsgemeente van het jaar'

18 juni 2020 om 21:27 Politiek

LEUSDEN Leusden gaat opnieuw een gooi doen naar de titel ‘Fietsgemeente van het jaar’. Ergens in de periode 2020-2025 wil de gemeente met een bos bloemen en een beker op het hoogste treetje van het ereschavot staan. Leusden eindigde dit jaar als 9e. 

door Daan Bleuel

De ambitie wordt uitgesproken in de uitgangspunten voor een nieuw mobiliteitsplan, dat de gemeente gaat maken. De fiets (en andere vormen van duurzaam vervoer) krijgen daarin een hoofdrol. Praktisch gezien wil de gemeente de voorzieningen voor fietsers zodanig inrichten ‘dat een verplaatsing van de fiets binnen de gemeente (vrijwel) altijd sneller is dan met de auto’. De uitgangspunten werden donderdag met de gemeenteraad besproken. 

TOENAME De gemeente verwacht dat de mobiliteit de komende jaren nog flink zal groeien. ,,De provincie houdt zelfs rekening met een toename van 35 % tot het jaar 2040’’, aldus de gemeente: ,,Ook in Leusden gaan wij de gevolgen hiervan merken. En dat vraagt om passende maatregelen om deze groei in goede banen te leiden, zodat wij ook op langere termijn een goed bereikbare gemeente kunnen blijven.’’

,,Dat vraagt om (extra) investeren in andere, innovatieve en duurzamere vormen van mobiliteit (fiets, OV) en in het beter op elkaar laten aansluiten van de verschillende mobiliteitsvormen (ketenmobiliteit)’’, aldus het college in een voorstel aan de gemeenteraad. Leusden heeft een verkeersplan, maar de gemeente noemt dat ‘inmiddels sterk gedateerd’.  Vandaar de behoefte aan een nieuw mobiliteitsplan. 

UITBREIDING NIET NODIG De gemeente verwacht dat het in eerste instantie niet nodig is de bestaande hoofdverkeersaders in de gemeente uit te breiden. Door meer mensen te stimuleren de auto te laten staan denkt Leusden de komende jaren in grote lijnen met de huidige infrastructuur toe te kunnen. ,,Aanpassing van de hoofdinfrastructuur voor het autoverkeer en de parkeervoorzieningen komen pas aan de orde als het vergroten van het aandeel van de fietsen, lopen en openbaar vervoer en de inzet van mobiliteits- en verkeersmanagement (toekomstige) knelpunten onvoldoende kunnen oplossen.’’ 

Het is de bedoeling het mobiliteitsplan in de tweede helft van dit jaar door de gemeenteraad te laten vaststellen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie