Afbeelding
Fördesign - stock.adobe.com

Coronamaatregelen in Duitsland – Alle regels in een handig overzicht

22 juni 2020 om 07:20 Partnercontent

Om de verspreiding van het coronavirus te beperken heeft de Duitse overheid een aantal maatregelen opgesteld. Per 15 Juni zijn de Duitse grenzen weer open voor onder andere Nederlandse toeristen. In dit artikel worden alle regels omtrent het coronavirus in Duitsland besproken. 

Algemene maatregelen in Duitsland omtrent COVID-19

In heel Duitsland worden de volgende maatregelen gehanteerd:

  • Het is verplicht om minimaal 1,5 meter afstand te houden tot andere personen.
  • Blijf thuis bij verkoudheidsverschijnselen en griepklachten.
  • Vermijd lichamelijk contact met personen die niet tot hetzelfde huishouden behoren.
  • Hoest/nies in de elleboog en gooi zakdoekjes per direct weg.         

Mondkapjes

Het gebruik van mondkapjes is verplicht bij het gebruik van het openbaar vervoer, in winkels, supermarkten, en overige plaatsen waar de 1,5 meter afstand-regel niet hanteerbaar is. Mondkapjes hoeven niet medisch te zijn, textiele mondkapjes volstaan. Het dragen van een mondkapje is verplicht voor alle volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar. 

Bij horecagelegenheden en accommodaties zijn mondkapjes verplicht bij verplaatsingen. Denk hierbij aan binnenkomst, een toiletbezoek, of in het geval van accommodatie, alle gezamenlijke ruimtes. Wanneer je eenmaal bij horecagelegenheden op je stoel zit, mag het mondkapje af. 

Duitsland bezoeken met de auto

Wanneer je naar Duitsland wilt, kun je dit het beste doen met de auto. Zo voorkom je het risico op besmetting tijdens de reis naar en van Duitsland. Wanneer je een van de Duitse steden met een Umweltzone gaat bezoeken, is het verplicht om in het bezit te zijn van een milieusticker. Deze kun je voor vertrek online bestellen, bijvoorbeeld via de Dekra

Maatregelen in winkels en horeca

Vrijwel de meeste winkels in Duitsland zijn weer geopend. Het dragen van een mondkapje is ten allen tijden verplicht in winkels en in supermarkten. Het dragen van een mandje of winkelwagenkarretje is tevens ook verplicht, zodat winkeleigenaren de aantal klanten kunnen tellen. Winkels hebben namelijk vaak een maximaal aantal klanten ingesteld. 

Veel horecagelegenheden zijn inmiddels ook weer geopend. De regels in de horeca kunnen per deelstaat verschillen. Over het algemeen geldt ook hier een minimale afstand van 1,5 meter voor iedereen die niet binnen hetzelfde huishouden valt. Bovendien is het vaak verplicht om contactgegevens achter te laten bij het restaurant. Op deze manier kan een restaurant contact opnemen in het geval van een besmetting. Als laatste is het dragen van een mondkapje verplicht wanneer je niet op een stoel zit. Hierbij kun je denken aan een toiletbezoek, of bij binnenkomst en vertrek.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie