De deel van de voormalige boederij 't Claverenblad krijgt een woonbestemming.
De deel van de voormalige boederij 't Claverenblad krijgt een woonbestemming. Daan Bleuel

Woonbestemming voor 'schuur' van voormalige boerderij 't Claverenblad

23 juni 2020 om 10:19 Wonen

LEUSDEN De deel van de voormalige boerderij ‘t Claverenblad aan de Brink krijgt, als het aan het college ligt, een woonbestemming. De schuur, die onder meer in gebruik is geweest als expositieruimte en jongerencentrum, heeft nog steeds een maatschappelijke bestemming. 

door Daan Bleuel 

De huidige eigenaar wil het hele pand weer als woning gaan gebruiken. Het is de laatste jaren ook niet meer voor andere doeleinden gebruikt. ’t Claverenblad -gelegen op de hoek van de Van der Postlaan en de Hamersveldseweg- heeft tegenwoordig de status van Rijksmonument. Maar het scheelde niet veel of het pand was in de jaren zeventig van de vorige eeuw verdwenen. 

MARKANTE BOERDERIJ De Historische Kring Leusden schrijft op de eigen site dat ‘bij de enorme uitbreidingen van Leusden in het laatste kwartaal van de vorige eeuw geprobeerd is een aantal markante boerderijen voor het nageslacht te bewaren. Eén van deze panden is ’t Claverenblad’.

Nadat de boerderij rond 1970 in het bezit kwam van de gemeente, raakte het zodanig  in verval dat de gemeente het wilde laten slopen, aldus de HKL. Dankzij historisch onderzoek kwam het belang aan het licht om de boerderij te bewaren. Potentiële kopers haakten echter af omdat de kosten voor restauratie de pan te hoog zouden zijn.

KEES VIAL ,,Dan besluit de gemeente het pand, dat intussen aangewezen is tot rijksmonument, voor één gulden te verkopen met de verplichting het te restaureren. Kees Vial koopt het en ziet kans met financiering door de Rabobank er een creatief en cultureel centrum van te maken. De restauratie duurt een volledig bouwvakjaar en gebeurt in een project met jongeren die op deze wijze restauratievak kunnen leren. Het geheel staat onder leiding van bouwbedrijf Hertzinger’’, aldus de Historische Kring. 

Als er geen bezwaren komen, wil het college het bestemmingsplan zodanig aanpassen dat de wens van de bewoner om het hele pand als woning te kunnen gaan gebruiken wordt gehonoreerd. Het ligt niet voor de hand dat er bezwaren komen. Althans niet van direct omwonenden. Volgens de gemeente heeft de eigenaar zijn plannen al met hen gedeeld. Dat leverde volgens de gemeente unaniem instemmende reacties op.

Voorzijde van de monumentale boerderij 't Claverenblad.
't Claverenblad.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie