Afbeelding
Archief

Meepraten over duurzame energie-opwekking

29 juni 2020 om 13:53 Natuur en milieu Regionale energiestrategie

LEUSDEN Met een een digitale informatiebijeenkomst (ook wel webinar genoemd) die voor belangstellenden direct te volgen is, start de gemeente Leusden morgen (dinsdag 30 juni) een inspraakcampagne rond het thema ‘duurzame energie’. 

door Daan Bleuel

De gemeente wil op verschillende manieren met de inwoners van Leusden in gesprek om draagvlak te zoeken voor de regionale plannen voor de opwekking van duurzame energie. Leusden maakt deel uit van de zogeheten RES-regio Amersfoort. De RES-regio’s (RES staat voor regionale energiestrategie) moeten bijdragen aan de landelijke ambitie om op termijn de CO2-uitstoot drastisch te beperken. Het broeikasgas CO2 wordt in belangrijke mate verantwoordelijk gehouden voor de opwarming van de aarde (klimaatverandering). 

OPWARMING In het Akkoord van Parijs spraken landen in 2015 wereldwijd af de uitstoot van CO2 zodanig terug te dringen dat de opwarming van de aarde binnen aanvaardbare grenzen blijft. Ook Nederland committeerde zich aan de afspraken die in Parijs werden gemaakt. Ons land heeft als gevolg daarvan de ambitie uitgesproken in 2030 de uitstoot van CO2 met 49% terug te dringen. 

Om dat te bereiken verdeelde het Rijk Nederland in 30 min of meer samenhangende regio’s. Die moeten met plannen komen om het grote landelijke doel binnen handbereik te brengen. Inmiddels zijn de meeste van die plannen in concept wel klaar. Door de coronacrisis werd de inspraak daarover echter uitgesteld. Omdat fysieke bijeenkomsten nu nog steeds niet mogelijk zijn, wil de gemeente mogelijkheden om digitaal met de burger in contact te komen gaan inzetten om alvast een begin te maken met het informeren van de inwoners en de inspraak.

WINDMOLENS Bijvoorbeeld over de plannen om ergens in Den Treek (Leusderhei?) 14 windmolens te plaatsen. Of over mogelijke locaties in de gemeente (of de regio) om zogeheten zonnevelden te ontwikkelen. Er zijn ook plannen voor het overkappen van parkeerplaatsen, om er zonnepanelen te kunnen plaatsen. Geluidswallen langs snelwegen bieden eveneens mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen. Verder kijkt de regio naar daken van bedrijfsgebouwen die ook voorzien zouden kunnen worden van zonnepanelen. 

Als de plannen van de RES-regio Amersfoort onverkort worden uitgevoerd, denkt met 0,5 terawatt duurzame energie te kunnen opwekken. Wethouder Van Beurden sloot eerder niet uit dat de contacten met inwoners en andere belanghebbende ook nog tot nieuwe inzichten leidt. 

WEBINAR Het webinar is dinsdag 30 juni van 20.00 uur tot 21.00 uur live passief en actief te volgen. Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor de chatfunctie, die het mogelijk maakt om tijden de digitale informatiebijeenkomst mee te kunnen praten. Meer informatie erover is te vinden op de website van de gemeente of op de pagina Leusden Spreekt van de gemeente. Op die site worden ook nog een digitale enquête én twee inspraaksessies aangekondigd.   

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie