Afbeelding
Pixabay
Column

Hofmakers

1 juli 2020 om 10:30 Column Knipoogje

Hier en daar nog een spijkertje, plintje en likje wit, en dan is winkelcentrum Hamershof weer helemaal spic en span. Mooi geworden, hè? Maar liefst twaalf jaar worstelden winkeliers, eigenaren, bewoners en politici zich naar het ideale (en betaalbare!) compromis en dat zal straks gevierd worden.

Ik heb in de afgelopen drie jaar grote bewondering gekregen voor de bouwvakkers in kwestie, de voorman in het bijzonder. Er komen immers vele disciplines kijken bij zo’n operatie, waarbij letterlijk alles op de schop gaat; van de bestrating (slijtvast natuursteen in drie grijstinten) tot de duizenden zonnepanelen bij de bovenburen. En ondertussen moest er ‘gewoon’ gewinkeld en gewoond worden. Ach, natuurlijk was er wat gemopper, maar dat kon over het algemeen in der minne worden geschikt. Er zijn winkelcentra met bovenburen die wat minder snel tot elkaar komen, zoals Leusden weet, maar ook daar staan inmiddels de steigers overeind.

Terug naar de Hamershof, waar winkeliers en horecaondernemers, de puinhopen en diepe coronacrisis (bijna) voorbij, zich opmaken voor een jubileumfeest. Het winkelcentrum bestaat 40 jaar en dat zal gevierd worden! Ceremoniemeester Van Ewijk heeft de toeters en bellen al klaarliggen en het zou me verbazen als er na de zomer geen molens en orgels draaien in het centrum. Liever nog een jaarmarkt, want dat zou een ultiem eerbetoon zijn aan de jarige hof. Voor de jonge ingezetenen: in de gloriejaren verdrong Leusden zich jaarlijks tussen de kramen voor de podia, waar George Baker en Corry Konings hun hits schalden. Ook die sterren zouden het zo weer doen.

Wat mij betreft mag mascotte Sjoppie tijdens het jubelfeest ook een paar andere mensen op het podium zetten, naast de grote karrentrekkers van de renovatie. Hiep Hoera! Ook familie De Koning (l’Ans Fashion), Conny Robbemond (Douglas) en kapper Willem van Someren verdienen een pluim als ondernemers van het eerste uur.

Klein smetje op de feestvreugde vormen de rafelrandjes van ons winkelcentrum. In de buitenring staan spijtig genoeg meerdere panden leeg, namelijk. Het is een landelijke probleem weliswaar, maar misschien is de leegte in dit feestjaar wel creatief te vullen.

Mag ik voorstellen om één van de panden tijdelijk in te richten met kunstnijvere Leusdenaren? Noem het een etalage, die één of twee dagen per week geopend wordt voor nieuwsgierigen. Ik weet zeker dat Lief Leusden hierin wel een rol wil spelen en dat ze er met een sociaal-maatschappelijke verhuurder uit kunnen komen. Als dat geen hoffelijke gedachte is…

Inmiddels zijn de bouwvakkers trouwens de Hamersveldseweg overgestoken. Zonder witte verf in dit geval, want de wijk Groenhouten moet vooral groener worden – lees: duurzamer. Daar wacht straks een 50-jarig jubileum. Dus George, als je in 2023 tijd hebt…

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl.

Sandra van den Bovenkamp
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie