Annet Belt: ,,De coronacrisis heeft geleid tot veel leed en verdriet, maar toont ook wat werkelijk van waarde is.
Annet Belt: ,,De coronacrisis heeft geleid tot veel leed en verdriet, maar toont ook wat werkelijk van waarde is." Annet Belt
Raadgever

SP: 'Het nieuwe normaal is sociaal'

4 juli 2020 om 12:04 Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raadslid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week in Raadgever Annet Belt, fractievoorzitter/Raadslid SP, over het nieuwe normaal.

..In ene stond de wereld stil…. We kwamen met zijn z’n allen thuis te zitten. Behalve de vitale beroepen. Stapsgewijs komt nu alles weer opgang, krijgen we meer bewegingsruimte, maar waakzaamheid is geboden."

,,De coronacrisis heeft geleid tot veel leed en verdriet, maar toont ook wat werkelijk van waarde is. Deze crisis maakt duidelijk waarom de publieke sector zo belangrijk is. Waarom samenwerking en solidariteit zo belangrijk zijn."

SOLIDARITEIT ,,Solidariteit met een ieder die zonder overheidsingrijpen zijn inkomen zou verliezen, met de kleine ondernemers in de buurt, kwetsbaren zoals ouderen en mensen met een zwakke gezondheid. Inwoners van Leusden die zich aan de beperkende maatregelingen houden terwijl ze denken zelf weinig risico te lopen. Voor anderen dus! De mooie initiatieven die onderling op gang kwamen. De solidariteit die met elkaar gevoeld en gedeeld werd."

,,Het coronavirus heeft ons laten zien dat dat, als het er écht toe doet, juist samenwerking en solidariteit in onze natuur zitten. Door een sociale weg uit deze crisis te kiezen kan Leusden beter en rechtvaardiger worden."

,,Het coronacrisis mag dan uniek zijn. Economische crises zijn dat niet."

,,En de economische crisis die gaat volgen zal waarschijnlijk hard zijn. Ook in de gemeente Leusden. Veel inwoners zullen het moeilijk gaan krijgen. Wat waarschijnlijk terecht zal leiden tot boosheid. Maar ook tot cynisme over de politiek als die (opnieuw) de mensen in de steek laat."

GEVOLGEN ,,Welke financiële gevolgen de coronacrisis heeft voor de gemeente Leusden is nog niet te voorzien. Ook de inkomsten voor de gemeente vanuit het Rijk zijn onzeker."

,,Als gemeenteraad staan we binnenkort voor moeilijke maar politieke keuzes. De Socialistische Partij kiest voor zorg, zorg voor elkaar, maar ook zorg vanuit de gemeente naar onze inwoners. Dat we prioriteiten gaan stellen wat is nu écht belangrijk voor onze mooie dorpen. Dat we de wijkkamers behouden en zelfs voor meer wijkkamers gaan zorgen. Dat we de voorzieningen als Theater De Tuin, de bieb en Fort33 behouden. Dat mensen kunnen blijven sporten. Daar komen mensen samen en zorgt het voor gemeenschapszin. Daar ontstaat solidariteit en samenwerking."

WELZIJN ,,Juist nu is het belangrijk dat dat we het welzijn van onze inwoners met stip bovenaan zetten. Daarbij moeten we leren van eerdere crises, bijvoorbeeld van de kredietcrisis uit 2008. In nasleep van de crisis in 2008 werd, om de begrotingstekorten te dichten, enorm bezuinigd op onze voorzieningen en onze sociale zekerheid. Een uitholling van onze samenleving was het gevolg. Als het aan de SP ligt gaat dat niet opnieuw gebeuren.

Ik kijk er naar uit u binnenkort weer te ontmoeten en persoonlijk met u te praten over wat u bezig houdt."

Annet Belt, Fractievoorzitter/Raadslid SP.

Sandra van den Bovenkamp
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie