Een aparte toegang voor auto's, fietsers en voetgangers stond al heel lang op het verlanglijstje.
Een aparte toegang voor auto's, fietsers en voetgangers stond al heel lang op het verlanglijstje. Arnoud J Spaaij

Achterveld ziet met nieuw fietspad 'lang gekoesterde wens' in vervulling gaan

10 juli 2020 om 07:30 Verkeer en vervoer

ACHTERVELD Toen in 1970 het Kerstens Sportpark in Achterveld werd gerealiseerd, was de kronkelende toegangsweg naar het midden van het terrein ongetwijfeld een mooie oplossing. Maar de noodzaak voor een, van auto’s gescheiden, fiets- en voetpad bleek alsmaar groter te worden.

Arnoud J Spaaij

Voorzitter van sv Achterveld Sander Tolboom is enorm in zijn nopjes met de realisatie van het nieuwe fietspad en aangrenzende voetpad op het Kerstens Sportpark. ,,Het is een lang gekoesterde wens", begint Tolboom. ,,Er is jaren over gesproken. Zeker tien of vijftien jaar."

De toegangsweg naar de parkeerplaats bleek steeds onveiliger. Automobilisten werden vaak in de bochten verrast door fietsers en voetgangers. ,,Zeker ook in het donker was het erg gevaarlijk", beaamt Tolboom nog eens. Gelukkig leidde het langdurig overleg met gemeente Leusden nu tot een goed resultaat. Het overleg duurde zo lang dat er zelfs bedrijven en vrijwilligers voorstelden de klus zelf te klaren. ,,Dat kon niet omdat het sportpark openbaar terrein is", legt Tolboom uit. Hij vervolgt: ,,Nu kwam het blijkbaar zo uit. De aannemer van de gemeente had tijd en wat SV Achterveld betreft was het prima om de toegang aan te passen."

COMPLEXER De reden van de realisatie is toch wat complexer zo blijkt. Marcel Schimmel legt namens gemeente Leusden uit hoe het zit. ,,Wethouder Vos liet blijken tijdens zijn laatste nieuwjaarstoespraak dat het fietspad nu toch maar eens gerealiseerd moest worden. Omdat het gedeelte Klettersteeg tussen De Fliert en de vernieuwde Hessenweg aan groot onderhoud toe was, konden we de aanleg van de paden daarmee combineren", zegt Schimmel. ,,Bovendien is bij het verleggen van de driesprong Klettersteeg Hessenweg een stukje van de grote parkeerplaats verloren gegaan. Die vernieuwen we op dit moment ook en tegelijkertijd zijn de verloren parkeerplekken gecompenseerd door naast De Fliert extra parkeerplekken aan te leggen. Ook hebben we voor het sportpark een snelheid verlagend plateau aangelegd." 

De aansluiting daarop is nog niet helemaal naar wens van de sv Achterveld-voorzitter. ,,Ik hoop dat er nog een drempel komt vanaf de Klettersteeg", zegt hij. Maar directievoerder Schimmel geeft aan dat er al meerdere maatregelen zijn genomen: ,,Naast het plateau en de gedeeltelijke herinrichting is er nu een maximale snelheid van dertig kilometer vanaf de Klettersteeg." Dat zou de snelheid van auto's ter hoogte van het sportpark er toch wel uit moeten halen.

De werkzaamheden zijn nog niet helemaal afgerond. Er komt nog een hek langs de paden zodat de voetbalvelden afgesloten zijn en de poort nabij de fietsenstalling wordt aangepast. ,,Dan kunnen gebruikers van de tennisvelden er ook goed gebruik van maken", zegt Tolboom. ,,Alle aanpassingen hebben we ook steeds met de tennisvereniging overlegd. Verder wordt de fietsenstalling nog wat groter. We merkten dat vooral op zaterdag meer capaciteit nodig is."

De bedoeling is dat alle werkzaamheden voor het ingaan van de bouwvakvakantie zijn afgerond. ,,Zo is het wel met de aannemer afgesproken", beaamt Schimmel.

Arnoud Spaaij
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie