Afbeelding
Daan Bleuel

Bewoners Terberghorst kopen openbaar groen achter de woningen

14 juli 2020 om 11:30 Natuur en milieu

LEUSDEN Bewoners van de Terberghorst krijgen toestemming van de gemeente om een deel van het openbaar groen achter hun woningen te kopen, om daarmee de achtertuinen te vergroten. 

door Daan Bleuel

Dat de gemeente op het verzoek van de bewoners is ingegaan, is niet vanzelfsprekend. De gemeente deed eerder zelf delen van het openbaar groen in de aanbieding. Het groen dat daarvoor in aanmerking kwam, is op een speciale kaart (de groenverkoopkaart) ingetekend. Het stuk waar het nu om gaat was daar niet in opgenomen. 

EXTRAATJE Toch vindt de gemeente dat er voldoende aanleiding is om op het verzoek van de bewoners in te gaan. Zo levert de grond bij verkoop een extraatje voor de gemeentekas op. Bovendien is de gemeente verlost van het jaarlijks terugkerende onderhoud. Dat betekent jaarlijks een besparing.

Het belangrijkste argument noemt de gemeente echter dat bij de verkoop ‘de groene uitstraling van het openbare gebied gewaarborgd blijft’. De gemeente gaat langs het voetpad achter de woningen zelf ook een heg plaatsen om het groene karakter van het gebied te garanderen. 

PRECEDENT Het college erkent dat met dit besluit mogelijk een precedent wordt gecreëerd. Het doelt daarmee op de mogelijkheid dat anderen in navolging hiervan ook een verzoek bij de gemeente kunnen indienen om delen van het openbaar groen te kopen. ,,Het is daarom van wezenlijk belang dat in deze situatie dat de groene uitstraling vanuit het openbaar gebied te waarborgen is’’, aldus het college. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie