Afbeelding
Schilderwerkzaamheden

Waar moet je opletten bij schilderwerkzaamheden aan jouw huis?

17 juli 2020 om 12:37 Partnercontent

De vrije dagen in de zomer zijn bij uitstek een periode om te klussen aan de buitenkant van het huis. Schilderen kan iedereen. Maar het moet natuurlijk wel goed gebeuren. Het gaat niet alleen om een mooie kleur, maar bovenal moet het hout goed beschermd worden. 

Veel mensen beginnen enthousiast aan een schilderklus, maar gaandeweg de klus valt het tegen. Buitenschilderwerk brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Een goede voorbehandeling, de juiste verf en plekken die vaak moeilijk bereikbaar zijn, of op flinke hoogte. Voor degenen die het toch niet zelf aandurven is een schilder online vinden tegenwoordig eenvoudig. Nadeel is dat schilders in de zomer vaak erg druk zijn en dat zie je terug in de prijzen. Ga je toch zelf aan de slag? Lees dan hier onze tips!

Voorbereiding

Alvorens je kan starten met schilderen moet het hout schilderklaar zijn.  Ook is het essentieel het hout te controleren op houtrot. Als je rotte plekken tegenkomt, steek dat hout dan af tot aan het gezonde hout. Het is verstandig om een anti houtrot product aan te brengen alvorens het hout dicht te plamuren. Ook loszittende verflagen moeten afgekrabd worden om te zorgen dat deze niet loslaten als er een nieuwe laag overheen komt. Daarna kan je het hout schuren. Bij kaal geworden hout kan je een wat groffer schuurpapier gebruiken en bij het schuren van een bestaande verflaag een wat fijner schuurpapier zoals korrel 120. Een belangrijk onderdeel is het ontvetten van het hout met een product als ammonia voordat je begint met schilderen.

Vergeet niet de zones rondom het hout af te plakken met schilderstape, zodat je niet ongewild andere delen van het huis mee verft. Zo zijn doeken op de grond of stukken karton ook handig om te voorkomen dat verfdruppels voor vlekken zorgen.

De juiste verf

Afhankelijk van de ondergrond is het verstandig eerst een grondlaag aan te brengen voor je begint met aflakken. Bezuinig niet op verf, want goede kwaliteit scheelt je veel werk in de toekomst. De aanschafkosten zijn weliswaar wat hoger, maar de verf geeft vaak ook veel langer bescherming. Roer de verf goed door voor je van start gaat en zorg dat je de verf royaal aanbrengt, zodat het hout goed gedekt is. Voor oppervlakken als kozijnen is een kwast handig en voor grotere oppervlakken zoals een deur is een roller prettiger voor een glad resultaat.

Vergeet niet voor je gaat verven het weerbericht te checken. Als er regen voorspeld is, is het beter om de klus even uit te stellen. Ook hoge temperaturen zijn niet bevorderlijk voor goede hechting omdat de verf dan te snel droogt. Zo kan er beter niet in de volle zon geschilderd worden. 

Zo zie je dat er het nodige komt kijken bij een buitenverf klus, maar met de juiste voorbereiding is het goed te doen!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie