Straatnaam in De Tabaksteeg die nog door een officiële commissie bedacht is.
Straatnaam in De Tabaksteeg die nog door een officiële commissie bedacht is. Daan Bleuel

Inwoners nauwer betrokken bij straatnaamgeving

29 juli 2020 om 11:04 Overig

LEUSDEN Inwoners van de gemeente Leusden zullen in de toekomst nauwer betrokken worden bij de naamgeving van nieuwe straten. De gemeenteraad nam onlangs met ruime meerderheid een motie van die strekking aan. CDA en ChristenUnie-SGP waren de initiatiefnemers.

door Daan Bleuel

Tot 2015 bestond in Leusden een officiële commissie ‘Naamgeving’ die belast was met de opdracht voor nieuwe straten passende namen te vinden. Het college vond het echter tijd voor een andere manier van werken. ,,Met het oog op ‘Samenleving Voorop’ wil het college nieuwe vormen van naamgeving introduceren’’, schreef het destijds in een raadsinformatiebrief.

SAMENLEVING VOOROP Met ‘Samenleving Voorop’ wil de gemeente minder ‘top down’ werken en de samenleving prikkelen zelf met initiatieven te komen. In dat streven past kennelijk ook het bedenken van namen voor straten. Op kleine schaal gebeurde dat al. Zo bedachten  bewoners van een nieuw deel van de Rozengaarde -onlangs nog- voor hun straat de naam ‘Klimroos’. Die naam zal ook officieel gebruikt gaan worden.

CDA en ChristenUnie-SGP (vertegenwoordigd door Marijke van Eijden en Karolien Pouwels) uitten met een motie bij de behandeling van de Voorjaarsnota feitelijk hun ongenoegen dat er sinds het opheffen van de commissie niet veel gebeurde. ,,Sindsdien liet het college de ambtelijke organisatie de naamgeving uitvoeren’’, schrijven ze zelfs een tikje verontwaardigd.

UITGANGSPUNTEN In de motie -die door 13 van de 21 raadsleden gesteund werd- roepen CDA en ChristenUnie-SGP het college op om nieuwe straatnamen in de gemeente door de samenleving te laten bepalen, ‘waarbij de gemeente alleen toeziet op de uitgangspunten’. De partijen willen dat het college in het najaar met een plan komt hoe ze de werkwijze verder vorm wil geven. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie