De lessen zijn vooraf door het docententeam samengesteld.
De lessen zijn vooraf door het docententeam samengesteld. DAVA

Achterveldse kinderen kunnen lesstof oefenen tijdens zomerschool

5 augustus 2020 om 11:03 Onderwijs

ACHTERVELD Een samenwerking tussen de basisscholen en DAVA heeft deze vakantie geleid tot de zomerschool. Leerlingen van de Sint Jozefschool en O.B.S. Het Startblok krijgen in de vakantie de gelegenheid in kleine groepjes lesstof van het afgelopen schooljaar beter onder de knie te krijgen.

Arnoud J Spaaij

De maatregelen van de overheid leidden gedurende maart en april tot thuisonderwijs en voor sommige kinderen tot achterstand in het lesprogramma. Hoewel er ook leerlingen waren die juist sneller door de lesstof heen gingen, willen de scholen dat alle leerlingen gelijke kans in het onderwijs krijgen. Directeur Lori Murphy van O.B.S. Het Startblok vertelt kort na het van start gaan van de eerste lessen: ,,We zijn allemaal van mening dat onderwijs gelijk moet zijn voor alle kinderen uit ons dorp. Los van de thuissituatie, achtergrond of mogelijkheden."

INITIATIEF DAVA ging het gesprek aan met de twee scholen en kwam met het initiatief om kinderen die het nodig hebben gelegenheid te geven naar de zomerschool te gaan. Murphy: ,,Het is een mooi samenwerkingsproject in Achterveld. De letters van DAVA, Door Achtervelders Voor Achtervelders, komen zo wel goed uit. En sowieso rond corona zijn er meer initiatieven ontstaan. Door het ministerie zijn subsidies beschikbaar gesteld, die we voor de leerlingen van de Achterveldse scholen projectmatig kunnen besteden."

DAVA ging op zoek naar docenten en vond oud-leerkrachten Nelly van Middendorp en Margriet van den Hengel bereid om samen met stagiaire Tessa de Jong de leerlingen op de zomerschool te begeleiden. De leerkrachten van de scholen hebben de ouders van de kinderen van de wenselijkheid en mogelijkheid op de hoogte gebracht.

MAATWERK Vlak voor aanvang van de zomervakantie analyseerden de docenten van de zomerschool welke lesstof van de afgelopen maanden behandeld moest worden. De docenten brengen het programma van de eigen school van het kind en de lesstof is voor ieder kind op maat gemaakt.

Murphy vertelt: ,,We hebben vooraf bij elkaar gezeten. Om ervoor zorgen dat de lessen goed terecht komen. Ook hebben we goed nagedacht bij welke leerlingen de zomerschool het beste past. Zodat ouders zich niet hoeven af te vragen 'Waarom mijn kind wel en een ander niet?'. Het gaat dan ook om al eerder aangeboden lesstof. We automatiseren: dus het herhalen en repeteren van lesmateriaal dat het afgelopen schooljaar is behandeld. Daarop is de overdracht van lesstof per leerling gebaseerd."

De zomerschool wordt twee keer in de week gehouden en loopt tot en met week vijfendertig. De lessen zijn van 9.30 tot 11.00 uur en het is vooraf bekend welke leerlingen er die dag meedoen. Ook dat is in overleg met ouders vastgesteld.

EVALUATIE De zomerschool wordt na afloop geëvalueerd. Murphy: ,,Het is een hele kleine groep die we bedienen. Maar ook een heel gaaf project dat, los van corona, wellicht middelen beschikbaar heeft voor de toekomst. Bij aanvang was iedereen al erg enthousiast. Iedereen was zeer lovend, ook de ouders waren erg positief."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie