Het gebied ten zuiden van de Tabaksteeg komt in aanmerking voor de bouw van nieuwe woningen in de periode 2025-2040.
Het gebied ten zuiden van de Tabaksteeg komt in aanmerking voor de bouw van nieuwe woningen in de periode 2025-2040. Daan Bleuel

Leusden zoekt ruimte voor 750 nieuwe woningen in Leusden-Zuid en Achterveld

27 augustus 2020 om 18:27 Wonen

LEUSDEN Als het aan het college ligt, wijst de gemeente Leusden drie zoekgebieden aan waar de komende jaren woningbouw van enige omvang kan plaatsvinden. Het gaat om het gebied ten zuiden van de wijk Tabaksteeg in Leusden-Zuid en twee kleinere locaties in Achterveld. 

door Daan Bleuel

De gemeente is op zoek naar mogelijkheden om in de periode 2025 - 2040 nog minimaal 750 nieuwe woningen te bouwen. Het heeft nu drie gebieden voor dat doel op het oog. De gemeenteraad zal met het voorstel van het college nog moeten instemmen. Ook onderkent de gemeente het belang van inspraak van de bevolking. Maar: ,,Het is nu nog niet bekend of en hoe dit vorm gaat krijgen’’, laat het college in een persbericht weten.

REGIO Wanneer de gemeenteraad instemt met de keuze voor de zoekgebieden, worden die ook ingebracht als zoekgebieden voor het ‘Ontwikkelbeeld 2030-2040’ van de Regio Amersfoort. Gemeenten (en provincie) hebben afgesproken belangrijke ruimtelijke vraagstukken (zoals woningbouw en de ontwikkeling van bedrijventerreinen) gezamenlijk, in regionaal verband aan te pakken.  

Opvallende keuze is de optie om de wijk Tabaksteeg in Leusden-Zuid verder te vergroten. Het college wijst een zoekgebied aan dat grofweg wordt begrensd door de Hamersveldseweg, de Leusbroekerweg en de Arnhemseweg. De busbaan, die nu nog door tussen weilanden ligt, zal aan weerszijden door toekomstige bebouwing kunnen worden omgeven, als het aan het college ligt. 


Het zoekgebied in Leusden-Zuid, gezien vanaf de Arnhemseweg.                                                             Daan Bleuel

ACHTERVELD In Achterveld gaat het om twee bouwlocaties. De ene ligt aan de noordwestelijke kant van het dorp. Vanuit Stoutenburg gezien gaat het om het gebied aan de linkerkant van de Hessenweg, aan de rand van de huidige bebouwde kom.

De tweede bouwlocatie grenst aan bedrijventerrein De Fliert in het kerkdorp. Het gebied sluit aan bij bouwlocatie ‘Mastenbroek 2’ dat inmiddels de fase nadert waarin er daadwerkelijk kan worden gebouwd. 

STOUTENBURG Ook in Stoutenburg wil het college ruimte creëren voor nieuwbouw. In de visie van het B&W gaat het om ruimte voor zo’n 30 woningen aan de Hessenweg en de Horsterweg. 

,,Het gaat hier wel om zoekgebieden’’, benadrukt een woordvoerder van de gemeente. ,,Het is dus niet zo dat het de bedoeling is die zoekgebieden helemaal vol te bouwen. Hoe en waar precies is nader onderwerp van gesprek met de gemeenteraad en omwonenden.’’

WONINGBEHOEFTE Om aan de woningbehoefte te voldoen heeft Leusden van 2025 tot 2040 zo’n 750 woningen nodig. Dat komt neer op een gemiddeld bouwtempo van 50 woningen per jaar. Die hoeveelheid kan niet binnen de bebouwde kom worden gerealiseerd, stelde het college eerder al vast. 

Bij het zoeken van nieuwe geschikte bouwlocaties heeft de aanwezigheid van voorzieningen in de directe omgeving (winkels, scholen, openbaar vervoer) een belangrijke rol gespeeld. Gebieden met hoge natuurwaarde, waterbergingsgebieden (zoals De Schammer) en de groene bufferzône langs het Valleikanaal zijn in de zoektocht op voorhand buiten beschouwing gebleven, stelt het college. 

VOORKEURSRECHT De gemeente stelt aankoop van de gebieden voorlopig uit, totdat de politieke discussie erover is afgerond. Wél haalt de gemeente vast de Wet Voorkeursrecht Gemeenten van stal. Dat betekent feitelijk dat een grondeigenaar verplicht wordt de grond als eerste aan de gemeente aan te bieden. De raad zal overigens nog met dat voornemen van het college moeten instemmen. 

Met het beroep op de Wet Voorkeursrecht gemeenten wil het college prijsopdrijving en speculatie met de grond door project-ontwikkelaars voorkomen. ,,Daarmee willen we ervoor zorgen dat Leusden in de toekomst op een betaalbare wijze haar woningambities kan realiseren’’, aldus het college in een persverklaring. 

HOF VAN LIZ Voor de periode tot 2025 kan de gemeente nog wel even vooruit. Tot die tijd zullen binnen de bebouwde kom van Leusden nog de Hof van Liz worden gerealiseerd (woningen rond de Lisidunalhof). Daarna zal de Maanwijk in Leusden-Zuid worden ontwikkeld. In Achterveld worden de komende tijd in de wijk Mastenbroek 2 nog ruim 100 nieuwe woningen gebouwd.

Meer informatie over de zoektocht naar nieuwe woningbouwlocaties is te vinden op de site van de gemeente Leusden.  

Het zoekgebied in Leusden-Zuid, gezien vanaf de Arnhemseweg.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie