,,D66 staat altijd open voor ideeën vanuit de samenleving."
,,D66 staat altijd open voor ideeën vanuit de samenleving." Ank van Woerdekom
Raadgever

D66: ‘Bouwen is meer dan emotie’

12 september 2020 om 12:30 Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raadslid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week Ank van Woerdekom en Albert Dragt van D66 over woningbouw.

,,Op 31 oktober 2019 heeft de gemeenteraad het rapport Woningmarkt in Leusden besproken. Dat rapport over de woningmarkt op dit moment en in de nabije toekomst is voor iedereen te lezen (zie link onderaan). De conclusie: zet bij de bouwopgave in op twee pijlers.”

1. Bouw Levensloopbestendige woningen in alle categorieën (sociale huur, midden huur, goedkope koop tot 3 ton en duurdere koop). Dit zal de broodnodige doorstroming van senioren bevorderen, want in 2040 zal bijna de helft van de Leusdenaren 65-plus zijn.

2.Bouw voor de actuele tekorten. Er is vraag naar rijwoningen, appartementen, twee-onder-één kap en met name levensloopbestendige woningen.

,,Haast is geboden, omdat er na 2025 nog zeker zevenhonderd woningen extra gebouwd moeten worden om in de Leusdense behoefte tot 2040 te voorzien. Daarom vindt D66 het nu al zo urgent om nieuwe bouwlocaties aan te wijzen. Het college zet deze maand de allereerste stap. Ze komt met een voorstel voor de zoeklocaties voor woningbouw en voor het vastleggen van een voorkeursrecht om de grond aan te kopen. Een goede zaak; zo houdt de gemeente zelf het initiatief.”

,,Onlangs las ik een discussie op sociale media over te dure huizen, die in de Maanwijk worden gebouwd. Daar zou helemaal geen behoefte aan zijn in Leusden. Op het totaal van 120 woningen in allerlei soorten en maten, die daar worden gebouwd, voorzien volgens het rapport die paar twee-onder-één kap ook in een vraag van Leusdenaren.”

,,Bij iedere publicatie over nieuwbouw komen altijd heftige reacties van verschillende kanten. Die reacties zijn goed te begrijpen, als je zelf geen geschikt huis kunt vinden, maar zijn jammer genoeg niet altijd even genuanceerd.”

,,Laten we voor de aardigheid eens kijken naar de vrijgekomen schoollocaties in Leusden-Zuid. Daar zijn recent 22 sociale huurappartementen en 19 koopwoningen gebouwd. En ja, dat zijn geen goedkope woningen, maar ze worden voor 90 procent bewoond door mensen, die al in Leusden woonden. Zij laten allemaal een andere eengezinswoning achter, die weer beschikbaar is gekomen voor een nieuwe groep woningzoekenden zoals starters en jonge gezinnen.”

,,Bij nieuwbouwprojecten ligt al een verplichte eis van 30 procent sociale huur vast. Voor andere soorten woningen moet de gemeenteraad misschien dwingender eisen vastleggen. De toewijzing van de nieuwbouw door de projectontwikkelaar kan en moet ook transparanter en eerlijker.”

,,Alternatieve woonvormen zoals hofjes, splitsen van woningen en zorgwoningen zijn ook goede invullingen om de doorstroming te bevorderen. D66 staat altijd open voor ideeën vanuit de samenleving, waar de gemeente bij kan helpen. We zijn benieuwd naar uw reactie.”

Portefeuillehouders ruimte en wonen Ank van Woerdekom (ankvanwoerdekom@kpnmail.nl) en Albert Dragt (albert.dragt@kpnmail.nl).


Ank van Woerdekom

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie