Fiona Kröder en Monique Koch–van der Ven.
Fiona Kröder en Monique Koch–van der Ven. Hans Beijer

Maatjesproject in alles maatwerk: ‘Wij hebben veel bewondering voor onze maatjes!’

13 september 2020 om 11:07 Maatschappelijk

LEUSDEN De woorden ‘… en toen was er ineens corona en veranderde plots alles’ zijn haast gemeengoed in deze tijd. Gelukkig zijn er dan vrijwilligers voor de mensen die het toch al moeilijk hebben en door corona ineens veel contacten kwijtraakten. Neem nou het Maatjesproject in onze gemeente, waarvan Fiona Kröder (consulent van Lariks Welzijn en Zorg) en Monique Koch (vrijwillige coördinator) de enthousiaste coördinatoren zijn. ‘Wij zijn echt trots op onze maatjes, die tijdens de lockdown toch hun steun en hulp bleven geven.’

Aan zo’n 40 mensen (‘hulpvragers’) is een maatje (‘vrijwilliger’) gekoppeld. Het hieraan voorafgaande ‘matchproces’ vindt op zeer zorgvuldige wijze plaats. Fiona: ,,Het gaat hier echt om maatwerk. De aanvragen komen van de hulpvragers zelf, via de huisarts, mantelzorger, wijkverpleegkundige, buurvrouw of consulent van Lariks.”

Maatjes zijn er om mensen weer op weg te helpen, vaak nadat er in iemands leven plotseling iets ingrijpend is gebeurd (overlijden van partner of kind, een lang ziekbed of zware operatie, de verhuizing naar een nieuwe omgeving waar men nog niemand kent), zodat ze uiteindelijk op eigen kracht weer verder kunnen met hun leven. Monique: ,,Het maatjescontact bestaat uit bezoekjes, iets gezamenlijk ondernemen eens in de twee weken, zoals een wandelingetje maken, een spelletje doen, koken, winkelen of een activiteit bezoeken waar de hulpvrager in zijn of haar eentje tegen op ziet.” Kortom, het gaat om contact, emotionele steun, het aangaan van sociale contacten en het veilig toeleiden naar al bestaande activiteiten.

HARTVERWARMEND Tijdens de lockdown kwam hier een abrupt einde aan. Fiona: ,,Wij raadden onze maatjes aan te bellen en kaartjes te sturen naar hun hulpvragen.” Monique: ,,Dat hebben ze echt geweldig gedaan. Hartverwarmend!” Inmiddels is vanaf begin juli, na de versoepeling van de coronamaatregelen, het maatjesproject weer opgestart, de huisbezoekjes zijn onder meer opgepakt, uiteraard met inachtneming van de RIVM-richtlijnen. Fiona: ,,Elke vrijwilliger kan daar in samenspraak met de hulpvrager zelf een eigen invulling aan geven, als het maar voor beiden goed aanvoelt. Ook hier gaat het weer om maatwerk.” Inmiddels zijn ook de vrijdagochtenden in Jeroens Paviljoen weer opgestart: mensen die al een maatje hebben of hiervoor op de wachtlijst staan, kunnen dan samen koffie drinken en een spelletje doen. Monique is hierbij regelmatig als gastvrouw aanwezig om de drempel voor deelnemers te verlagen. ,,Het is geweldig dat daar ook bijzondere contacten uit zijn ontstaan.”

NIEUWE MAATSJES Na een match blijft Monique contact onderhouden met maatjes en hulpvragers. Maatjes kunnen met vragen te allen tijde terecht bij Monique of Fiona. Op de vraag of ze nog op zoek zijn naar maatjes, antwoorden beiden met een volmondig: ,,Ja hoor, eigenlijk altijd!”

Zo wordt momenteel gezocht naar een schaakmaatje en een fietsmaatje. Interesse om maatje te worden? Neem dan contact op met maatjesproject@lariks-leusden.nl of bel 033-3034444.

Door Hans Beijer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie