Duurzame initiatieven: De keuze is reuze!

16 september 2020 om 21:42 lokaal Deel je nieuws

Leusden heeft de hulp van het onderzoeksbureau Moventem ingeroepen, zodat de inwoners van Leusden zich in een enquête kunnen uitspreken over de implementatie van duurzame initiatieven in Leusden. De raad zegt dat naar de burgers geluisterd wordt. De naam van de website “Leusdenspreekt.nl” moet dat nog eens onderstrepen. Wie de RES regio Amersfoort leest, krijgt toch de indruk dat de keuze al gemaakt is. We mogen alleen zeggen of we een beetje meer zonneparken of windmolens willen ... en waar!

Moventem zegt in het onderzoeksopzet dat zij de mensen, die aangaven dat ze de vragen sturend vinden, buiten beschouwing hebben gelaten. Deze vrije interpretatie komt heel selectief over, aangezien mensen die vragen sturend vinden, nog steeds antwoord kunnen geven op deze vragen en dus niet gediskwalificeerd dienen te worden. Daarnaast noemde Moventem dat tegenstanders van energieparken wel hun voorkeuren voor windturbines of zonneparken konden geven, maar dat de uitkomst apart geanalyseerd en gepresenteerd zou worden. Dit is alleen niet in het rapport terug te vinden. Waarom is dit niet in het rapport opgenomen?

In het onderzoek zijn de resultaten gewogen naar leeftijd. Het argument van Moventem is dat deze correctie werd toegepast om de mogelijke invloed van een ‘niet-geheel representatieve steekproef’ weg te nemen. De resultaten zijn gecorrigeerd, omdat zo weinig jongeren de enquête hadden ingevuld. Dit betekent dat de mening van een persoon in de leeftijdscategorie van 18-29 jaar bijna 2½ zo groot is dan een oudere persoon in de leeftijd van 50-59 jaar. Het toepassen van deze weegfactoren is gewoon leeftijdsdiscriminatie. De ouderen tellen een stuk minder mee!

Het leidt overigens tot een perverse prikkel om verkeerde leeftijden in enquêtes in te vullen om zo het proces te kapen. Als een groep in een leeftijdscategorie niet in een maatschappelijk thema geïnteresseerd is en dus niet aan de enquête deelneemt, dan is dat ook een resultaat. Het is onterecht om dit weg te cijferen met arbitraire weegfactoren op basis van leeftijd. Door nog meer demografische of andere parameters in te bouwen, kun je blijven “corrigeren”. Hoe realistisch en betrouwbaar is dan de uitkomst van een onderzoek? Het zou waarschijnlijk slecht uitkomen als de ongecorrigeerde data gebruikt zou worden. Het statistisch sausje moet wel kunnen worden gebruikt om de energieparken er doorheen te krijgen.

De keus van Leus!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie