Afbeelding
Gemeente Leusden
Column

Beperking?

23 september 2020 om 11:00 Column Knipoogje

Regioprofilering. Ik heb gemerkt dat het tikken van de 16 letters in de juiste volgorde al lastig is, laat staan het uitleggen van de betekenis.

Er is dan ook een speciale dialooggroep in het leven geroepen om één beeldmerk te formuleren voor de verschillende gemeenten in de regio Amersfoort, maar dat blijkt verdraaid lastig. Ja, over de diversiteit kunnen de negen burgemeesters wervend proclameren, zelfs in koninklijk gezelschap. (Wie won er vorig jaar ook al weer de regioquiz?) Maar wat bindt ons? Op die vraag heeft vooralsnog alleen Piet Schopping een antwoord. Hij bundelde de lokale iconen op canvas, timmerde een lijstje en voorzag zijn kleurenwerk van een ontegenzeggelijk regionaal motto: Je kunt er niet omheen!

Van de heide van Leusden en de toren van Nijkerk tot de kippen van Barneveld en de Koppelpoort van Amersfoort; negen gemeenten in een gestift patchwork.

Maandag kreeg het kunstwerk van Schopping een plek in het Huis van Leusden. Voor slechts drie maanden, want eerlijk is eerlijk: het doek moet gedeeld worden met de overige acht regiogenoten.

Nee, Schopping is geen Mondriaan, Rubens of Van Gogh. Althans, niet bij de kassa. Maar is zijn werk minder mooi? Dat valt te bezien. Is zijn werk minder interessant? Allerminst. De 65-jarige Piet Schopping heeft een verstandelijke beperking, mag ik schrijven. Hij praat nauwelijks, maar heeft toch een grote fascinatie voor taal. Zo vangt hij in het dagelijks leven willekeurig flarden tekst op, die hij vervolgens gebruikt in zijn tekeningen. Soms letterlijk, soms figuurlijk. In schril contrast tot zijn grafisch handschrift staat de kleurrijke lijnvoering met zijn Edding-stiften in het streekwerk.

Een kunstenaar met een beperking heeft weliswaar een hoge aaibaarheidsfactor, maar daar wil ik ver van blijven. Het autistisch brein van Schopping fascineert mij. In zijn hoofd zitten de draadjes net even anders dan in mijn hoofd. Dat maakt dat hij in deze – zogenaamd normale – wereld weliswaar niet in de pas loopt, maar veel belangrijker is dat zijn passen hem ergens brengen. U zou eigenlijk even naar het gemeentehuis moeten komen of op onze website moeten kijken om te zien wat Piet Schopping kan. En wat ik bijvoorbeeld níet kan. Daarvoor zitten mijn draadjes (en mijn handen) nou net even verkeerd, begrijpt u?

Dit is misschien een uitgelezen moment om u tot slot nog even te wijzen op de cursussen van Latent Talent. De gele gids viel dit jaar wat dunner dan anders door uw brievenbus, maar er zit vast iets uitdagends voor u bij. Laat uw handen maar lekker wapperen en ontdek de draadjes in uw eigen brein. Zo geven Inge Thiecke en Linda de Wit inspirerende teken- en schilderlessen! Vergeet Mondriaan, Rubens en Van Gogh, want in ieder van ons zit een Schopping. Of schepping.

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl






Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie