De leden van het Leusdense Kunstenaars Collectief Artiplu.
De leden van het Leusdense Kunstenaars Collectief Artiplu. Raymond Lesparre

Kunstgroep Artiplu toont zich weer

27 september 2020 om 08:30 Kunst

LEUSDEN De leden van het Leusdense Kunstenaars Collectief Artiplu exposeren op 3 en 4 oktober op Hoeve ‘Groot Zandbrink’ aan de Postweg in Leusden van 11.00 tot 17.00 uur. De expositie begint met een spectaculair kunststukje.

Raymond Lesparre

Een spectaculair kunststukje, want na de officiële opening door burgemeester Gerolf Bouwmeester, maakt knipkunstenares Joke Kooi (74) uit Amersfoort, sinds enkele maanden lid van Artiplu, met een decoupeerzaag uit een plaat hardboard van honderd bij zestig centimeter een portret ‘en profil’. Het is spannend en leuk om te zien, want zij moet de contouren van hoofd, hals en borstbeen van het model in één keer goed zagen. Dat doet zij, vanwege het stof en het lawaai dat het geeft, buiten de expositieruimte en het lukt haar, als het model stil blijft zitten, in ongeveer tien minuten. Zij zal dat kunststukje herhalen aan het begin van de tweede dag van de expositie.Met de demonstratie van Joke Kooi laten de leden van het in 1992 opgerichte kunstenaarscollectief Artiplu, zich weer zien.

De ‘plu’ in de naam (van het bijvoeglijk naamwoord pluriform) verwijst naar de vele disciplines van de achttien leden, als schilderen (in olieverf en acryl), etsen, tekenen, beeldhouwen (in hout, steen en brons), keramiek, Chinees fijn schilderen, glaskunst, alsmede silhouet en driedimensionaal papierknippen.

Leden exposeren begin oktober op Groot Zandbrink

WORKSHOPS Leden van Artiplu willen voortaan weer vaker samen naar exposities en daarna met elkaar bespreken wat zij ervan vonden en wat hen heeft geraakt. De wens is om ook weer workshops te geven en met elkaar werkweken te organiseren: activiteiten die lang -en niet alleen door de coronaperikelen- op een laag pitje hebben gestaan. Zij zien elkaar niet als ‘concurrenten’ in de kunstwereld, maar proberen juist elkaar te stimuleren. Ze delen met elkaar de passie voor kunst en ze zijn in de loop van de jaren een vriendenclub geworden. Zo komen zij, naast hun geregeld te houden ledenvergaderingen, elke eerste zaterdag van de maand bij elkaar in Jobs Koffiekamer in Winkelcentrum De Biezenkamp, waar ook geregeld werken hangen van de schilderende leden.

Het affiche voor de expositie is een fotocollage van de leden van Artiplu door schilderes en interieurontwerpster Joost Bongers, tegen de achtergrond van het schilderij ‘in vogelvlucht’ van schilderes en illustratrice Nita Veeren. En Wim Vrolijk, beeldhouwer en architect, beziet het ‘tableaude la troupe’.

Op de tentoonstelling, die voor het vierde achtereenvolgende jaar op Hoeve ‘Groot Zandbrink’ wordt gehouden, is ook ditmaal nieuw werk van de leden te zien (maximaal vijf per lid) en te kopen. De toegang tot de tentoonstelling is gratis.

De leden van Artiplu zullen tijdens beide dagen zoveel mogelijk aanwezig zijn om bezoekers welkom te heten en iets over hun werk te kunnen vertellen.

Sandra van den Bovenkamp
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie