Dit is 'bij de door defensie voorgestelde locatie langs de A28 voor 4 windturbines'.
Dit is 'bij de door defensie voorgestelde locatie langs de A28 voor 4 windturbines'. Petra Hakvoort

Energietransitie kán niet zonder draagvlak

26 september 2020 om 07:30 Politiek Regionale energiestrategie

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raadslid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week raadslid Carlos Genders namens de VVD over de regionale energiestrategie (RES)

,,De gemeenteraad van Leusden stemt 1 oktober over de regionale energiestrategie (RES). In een eerste concept moet de regio Amersfoort aangeven, hoeveel energie er in 2030 opgewekt gaat worden met windmolens en zonnepanelen. De totale hoeveelheid energie in alle regio’s in Nederland moet voldoende bijdragen aan het klimaatakkoord van Parijs.”

KANSEN ,,‘Parijs’ is één van de belangrijkste uitdagingen van deze tijd. De VVD ziet dat het leefklimaat ernstig wordt bedreigd en dat niets doen geen optie is. Maar alles wat we wel gaan doen zal onze omgeving drastisch veranderen. Toch is de VVD optimistisch: tegenover de nadelen van nieuwe energieopwekking staan kansen voor ondernemers en voor innovatie en de mogelijkheid voor iedereen om te delen in de opbrengsten van de schonere energie.”

,,Basisvoorwaarde voor de VVD voor elke vorm van nieuwe opwek is wél dat er draagvlak in de samenleving is. En daar ging het volgens ons mis in het RES-proces. Door te komen met voorstellen die vooraf onvoldoende zijn onderzocht, ontstond weerstand onder onze inwoners.”

,,Het Rijk wil het liefst clusters met een groter aantal windmolens en in het RES-bod staat een zoekgebied hiervoor: de Leusderheide. Hiervoor blijkt nu minder steun uit de Leusdense samenleving en ook Defensie ziet dit niet zitten en stelt een veel bescheidener aantal voor. Aan de gemeenteraad de vraag of je dit dan nog moet willen of dat je een andere locatie moet zoeken.”

Ook kansrijke technieken als aardwarmte en groen gas zijn, samen met wind en zon, onvoldoende om straks volledig duurzaam te worden

SOLIDARITEIT IN DE REGIO? ,,Interessanter wordt deze vraag als je weet dat 40% van het ‘bod’ aan opwek gebaseerd is op die 14 windmolens. Nu dit aantal in ieder geval fors naar beneden gaat, moeten er dus nog méér zonnepanelen komen. En komen deze dan in Leusden of worden ze over de regio verspreid? Moeten wij dan nu wel zo’n hoog bod van 0,5 TWh uitbrengen, terwijl een bod van 0,3 TWh (zonder windmolens op de Leusderheide) voor het Rijk ook voldoende is? Zal de regio de extra uitdaging van 0,2 TWh wel solidair oppakken? Immers nu al zijn er buurgemeenten die een voorbehoud maken. Voor de VVD reden om voorzichtige, maar zekere stappen te zetten.”

INNOVATIE ,,Deze discussie lijkt nogal verengd tot windmolens en zonneweiden. Dat is zo, omdat andere manieren van grootschalige opwek tot 2030 nog niet operationeel kunnen zijn. Maar ook kansrijke technieken als aardwarmte en groen gas zijn, samen met wind en zon, onvoldoende om straks volledig duurzaam te worden. Daarom vindt de VVD dat ook nieuwe mogelijkheden onderzocht moeten worden.”

GEEN ENERGIECENTRALE ,,De VVD vindt dat er duurzame energie moet worden opgewekt. Dit is belangrijk om in 2040 energieneutraal te zijn. Ook in Leusden. Afspraak is afspraak! Maar hier is draagvlak voor nodig, ruimte voor ondernemen en innoveren en vooral een eerlijke verdeling van lusten en lasten. De VVD zal ervoor waken dat Leusden niet één grote electriciteitscentrale voor de regio wordt. Ambitieus zijn wordt een mislukking als er geen draagvlak is!”

Carlos Genders, genders.vvd@gmail.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie