Corona velt ook Cultuur bij je buur

24 september 2020 om 14:24 Overig

LEUSDEN Het festival Cultuur bij je Buur dat in Leusden ‘oost’ op 27 september was gepland, gaat niet door. De organisatoren besloten het festival te schrappen, nadat de gemeente alle binnenactiviteiten had verboden, waardoor meer dan de helft van het programma moest vervallen.

Raymond Lesparre

Cultuur bij je Buur kende eenzelfde opzet als Struinen in de Tuinen, zoals dat al enkele jaren in een aantal plaatsen in ons land wordt gehouden, waarbij op elke locatie (amateur) artiesten telkens drie maal een half uur gratis optreden. Struinen in de tuinen kon, in tegenstelling tot de ‘winterse’ editie Gluren bij de Buren, in Leusden geen wortel schieten, maar ging deze zomer in Amersfoort, in weliswaar sterk afgeslankte vorm, wél door.

Het festival Cultuur bij je Buur, dat dit jaar voor het eerst zou plaatsvinden, moest vooral bewoners (maar ook andere belangstellenden) in een ongedwongen en gezellige entourage meer tot elkaar brengen door samen te genieten van muziek, dans, theater, verhalen en beeldende kunst.

In januari was de organiserende werkgroep (van aanvankelijk vier vrouwen en twee mannen) voor het eerst bijeen gekomen in Wijkkamer Alandsbeek met plannen voor een laagdrempelig cultuurfestival in Leusden ‘oost’: de wijken Valleipark, de Wetering, Rozendaal, Alandsbeek en delen van ’t Ruigeveld, Hamersveld, Noordwijck en Langenbeek. In april verspreidden vervolgens maar liefst 42 vrijwilligers deur-aan-deur drieduizend folders, waarna artiesten en locaties zich tot 21 juni konden aanmelden.

Niet alleen werden alle binnenactiviteiten verboden, maar ook voor de buitenactiviteiten moest de organisatie zich houden aan strikte regels, zoals het aanleggen van looproutes, het placeren van bezoekers en het toezien op de anderhalve meter regel, waardoor het festival niet meer kon voldoen aan de opzet en de doelstelling.

De vijfentwintig deelnemende artiesten en andere kunstenaars, alsmede de locaties waar zij zouden optreden of exposeren, zijn eerder deze maand geïnformeerd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie