'De locatie van JOP lijkt onhandig gekozen.'
'De locatie van JOP lijkt onhandig gekozen.' Hans Fontein
Ingezonden

‘Locatie JOP lijkt onhandig gekozen’

28 september 2020 om 12:52 Opinie

,,Op 1 oktober 2020 stemt de gemeenteraad over de tweede Jongeren Ontmoetingsplaats (JOP) in Leusden. De bewoners van de omliggende wijken maken bezwaar en hebben een aantal goed klinkende argumenten.”

,,De bestaande JOP staat op het parkeerterrein van Fort33. De bewoners zijn verbaasd dat de tweede JOP bij de vlindertuin is gepland, op een kleine 300 meter van de eerste JOP. Aangezien er slechts 2 JOP-locaties komen, zou een evenredige verdeling over Leusden veel meer voor de hand liggend zijn.”

,,JOP-vlindertuin komt vlakbij één van de drukste kruispunten van Leusden; Groene Zoom - Noorderinslag. Dat zal de verkeersveiligheid- en de veiligheid voor de jongeren niet ten goede komen.”

,,De bewoners geven aan, nu al overlast te ervaren van; toenemend verkeer op het kruispunt, luidruchtige jeugd, feesten van Fort33 en van de eerste JOP. Ondanks dat de jeugdwerker aangeeft geen klachten te hebben ontvangen, spreekt de buurt dat tegen: ‘Met de gemelde incidenten van de afgelopen jaren door overlast van de huidige JOP-Fort33, is nagenoeg niets gedaan’.”

,,De buurt maakt zich ook ernstig zorgen over brandgevaar. De gemeente is van plan om een wal van snoeihout te plaatsen om de JOP-vlindertuin. Bij de JOP-Fort33 wordt regelmatig brand gesticht, vuurwerk afgestoken en gerookt. Het is aannemelijk dat dit ook zal gebeuren bij de JOP-vlindertuin. Eén vonkje kan zorgen voor een fikse brand in het omliggende bosgebied.”

,,In 2018 werd de reconstructie van het kruispunt volledig stilgelegd tot er een sperwer was uitgebroed. Er zijn twee roofvogels die een vast leefgebied hebben gemaakt van deze locatie. ‘Waarom wordt daar, met het plaatsen van een JOP, geen rekening mee gehouden?’ vragen de bewoners zich af.”

,,Qua handhaving geeft de gemeente aan te kunnen vertrouwen op de vrijwilligers van de vlindertuin en de jongeren zelf. Dat wekt geen vertrouwen bij de buurtbewoners.”

,,De bewoners geven aan niets tegen een JOP te hebben, maar wel tegen de locatie van de JOP-vlindertuin. Zij hopen de politiek nog te kunnen beïnvloeden. Gezien de argumenten van de bewoners, lijkt het aannemelijk dat er naar een andere plek wordt uitgekeken. Op donderdag 1 oktober is het woord aan de raadsleden.”

Hans Fontein.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie