De lasten en de lusten moeten eerlijk verdeeld worden, aldus de SP.
De lasten en de lusten moeten eerlijk verdeeld worden, aldus de SP. Eigen foto
Raadgever

SP: ‘Wij waken voor klimaatarmoede’

10 oktober 2020 om 07:30 Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raadslid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week raadslid Guus van Ginkel van de SP over het klimaatakkoord.

,,December 2018 is door de tweede kamer de klimaatwet ondertekend. Ook door de SP. In de klimaatwet is vastgelegd dat we in 2030 49% minder CO2 moeten uitstoten en in 2050 95% minder ten opzichte van 1990. De inhoudelijke maatregelen om dit te bereiken is besproken in het klimaatakkoord.”

,,Hoewel de SP in de tweede kamer de klimaatwet ondersteunde, was zij niet tevreden met de werkwijze en de uitkomst van het klimaatakkoord. Nog steeds krijgt de grote vervuilende industrie bijvoorbeeld subsidie, terwijl veel mensen en het MKB straks meer moeten gaan betalen.”

LUSTEN EN LASTEN ,,SP Leusden gaat ervan uit, evenals het kabinet, dat hier draagvlak voor dient te zijn en dat de lasten en lusten eerlijk verdeeld moeten worden. Wij waken voor klimaatarmoede. Dat wil zeggen, mensen met een klein besteedbaar inkomen moeten niet opdraaien voor de kosten, terwijl de grote bedrijven voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Omdat we gaan stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen en de gaswinning in Groningen afgebouwd wordt, gaan we zelf hernieuwbare energie opwekken. De RES heeft berekend dat wij ongeveer 0,2 TWh minimaal moeten opwekken maar gaat voor de zekerheid uit van 0,5TWh.”

,,De Regionale Energie Strategie (RES) is dit vervolgens nader uit gaan werken, samen met de Gemeenteraden uit de Regio. Leusden valt onder regio Amersfoort. Wij vonden dat er teveel gestuurd werd naar zonne- en windenergie. Terwijl verduurzamen van woningen en bedrijven, een gedachtenwisseling over consumentengedrag en het ontwikkelen van nieuwe technieken onderbelicht bleven. Op verzoek van de Gemeenteraad heeft het college de inwoners van Leusden, Achterveld en Stoutenburg uitgebreid over deze plannen geraadpleegd. De uitkomst hiervan laat zien dat er nog veel nader overleg nodig is om voldoende draagvlak te verkrijgen. De meningen zijn zeer verdeeld. Er is geen duidelijke denkrichting. Wel zou je kunnen zeggen dat windmolens niet erg populair zijn.”

BURGERPARTICIPATIE ,,Inmiddels is het Raadsvoorstel in de Gemeenteraad besproken. Wij denken dat er geen windmolens nodig zijn om de nodige 0, 2TWh te halen. Andere partijen gaan uit van de genoemde 0,5 TWh. Op het moment van schrijven is de uitkomst nog niet bekend. Laten we daarna veel energie steken in burgerparticipatie. We vragen nogal wat van onze inwoners. Er kan ook meer aandacht komen voor het isoleren van woningen en bedrijven, alternatieve technieken voor het opwekken van energie. Het consumentengedrag kan onderwerp van gesprek zijn maar ook de (on)veiligheid van Windmolens en zonneparken.”

RUSTIG AAN ,,Dus...gas terug en rustig aan. Beginnen met enkele projecten en van daaruit voortbouwen. Geen of onvoldoende aandacht geven aan burgerparticipatie leidt alleen maar tot vertraging van de energie transitie.”

Guus van Ginkel, raadslid SP: guusvanginkel@icloud.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie