Fenneke van der Vegte van GroenLinks-PvdA Leusden.
Fenneke van der Vegte van GroenLinks-PvdA Leusden. Privé
Raadgever

GL-PvdA: ‘Het is nú tijd om bezig te gaan’

17 oktober 2020 om 08:30 Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raadslid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week raadslid Fenneke van der Vegte namens GroenLinks-PvdA over ‘Gas erop’.

,,Energie. Daar ging het veel over in de gemeenteraad. En online. Voor windmolens, tegen windmolens, meer of minder ambitie. GL-PvdA vind dat het nú tijd is om bezig te gaan. Zodat we energie opwekken voor onze woningen, verenigingen en onze lokale bedrijven. Maar natuurlijk niet overal en niet zomaar. Daken en parkeerplaatsen hebben de voorkeur. En we willen zuinig zijn met ons landschap. We hebben daarom gevraagd om heldere regels en randvoorwaarden voor zonnevelden en windmolens.”

,,Deze voorwaarden bespreken we in het voorjaar in de raad. Zodra er andere technieken, zoals aardwarmte, veilig beschikbaar zijn zou het mooi zijn als we over kunnen schakelen. Hier zullen we dan ook rekening mee houden, door bijvoorbeeld maar voor een bepaalde tijd zonnevelden en windmolens toe te staan.”

ACTIE ,,Alle rapporten over klimaatverandering zijn duidelijk: actie is nu nodig. We willen en kunnen daarom niet wachten op andere vormen van energieopwekking. Maar wat we nu doen, moeten we goed doen. Hierbij is iedereen nodig. Het is een opgave die alleen samen kan. We willen dat Leusdenaren eigenaar kunnen zijn en zo kunnen profiteren van de duurzame energie die is opgewekt in de eigen gemeente. Dat kan bijvoorbeeld door samen een energiecoöperatie te beginnen.
Kortom: ambitie, urgentie, samen met zorg voor landschap en biodiversiteit.”

GAS ERAF ,,Het gaat om meer dan zonne- en windenergie. Het gaat ook om besparen van energie. Met betere isolatie verbruikt je minder energie. Komende winter praten we in de gemeenteraad over verwarming van woningen. Uiteindelijk verwarmen we straks zonder het gas dat we nu gewend zijn. Maar hoe komen we daar? Met ons huis uit 1962 ben ik al wat uitdagingen tegen gekomen. En ga ik nu investeren? Of spaar ik voor de opleiding van mijn kinderen? En hoe weet ik of ik een goede keuze maak? Ik vind het ingewikkeld.”

,,Gelukkig hebben we energiecoaches die hier bij kunnen helpen. Zij weten veel van dit onderwerp en komen als vrijwilligers gratis langs om u te adviseren.”

,,Mijn huis is inmiddels behoorlijk geïsoleerd. De lichten zijn bijna allemaal led-lichten. We merken dat. Het is aangenamer in huis. De rekening is wat lager. We hebben ons bitumen dak volgelegd met sedumplantjes. Nu kijken we naar bloemetjes en vogels in plaats van grind. De zonnepanelen komen in 2021.”

BESPAREN ,,Ieder huis is anders, iedere bewoner is anders. Mijn afwegingen en mogelijkheden zijn anders dan de uwe. Doet u mee? Zet u de temperatuur ook lager als u van huis bent? Vervangt u de oude lamp in de hal? Maakt u een afspraak met een energiecoach over zonnepanelen? Of bespaart u op een andere manier? Zo kunnen we dit met z’n allen doen.”

Fenneke van der Vegte, GroenLinks-PvdA Leusden, Fenneke.in.leusden@gmail.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie