Niet alleen hebben Leusdense jongeren meegedacht over ‘hun’ JOP, ze hebben ook geholpen de JOP op te knappen.
Niet alleen hebben Leusdense jongeren meegedacht over ‘hun’ JOP, ze hebben ook geholpen de JOP op te knappen. Privé
Raadgever

Quirine van Mourik: ‘Jeugd betrekken bij politieke vraagstukken’

24 oktober 2020 om 07:30 Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raadslid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week de fractievertegenwoordiger van D66, Quirine van Mourik over jongeren betrekken bij politieke vraagstukken.

,,D66 vindt het belangrijk dat we met iedereen samen kunnen werken aan een goede toekomst. Debatteren, argumenteren en met respect omgaan met andere meningen zijn daarbij onmisbare vaardigheden. Daarom willen wij dat kinderen jong in aanraking komen met de basisprincipes van democratie. Zij zien en horen veel van wat er in de wereld speelt via diverse mediakanalen. Thema’s als corona, klimaatverandering en biodiversiteit raken onze kinderen. Maar hoe weet je welke mening de juiste is? Wat kun je in je eigen omgeving zelf doen? Hoe overtuig je een ander?”

JEUGDGEMEENTERAAD ,,Het is belangrijk dat kinderen hun eigen standpunten leren formuleren en verdedigen. Daarom is er in Leusden een jeugdgemeenteraad. Leerlingen uit groep 7 en 8 van Leusdense scholen oefenen met democratie en besluitvorming door met elkaar actuele onderwerpen te bespreken. Als voorzitter van de werkgroep jeugdgemeenteraad kan ik zeggen dat het soms een uitdaging is om de kinderen voor te blijven. Ze komen met de meest originele ideeën en oplossingen. Wegens corona is het afgelopen jaar bijzonder verlopen, we moesten van fysieke bijeenkomsten over naar digitaal overleg. Maar ook hier waren de kinderen er beter in dan de volwassenen.”

,,Een grote glansrol was weggelegd voor Olivia van Ruitenbeek, onze jeugdburgemeester, die overigens los staat van de jeugdgemeenteraad. Samen met burgemeester Bouwmeester vlogde zij regelmatig over hoe corona effect had op de kinderen in Leusden. Kinderen konden digitaal vragen stellen aan beide burgemeesters en dat gaf ons een bijzonder inkijkje in hun wereld. Opnieuw bleek dat ook kinderen zich zorgen maken over zogenaamd volwassen onderwerpen, hier een mening over hebben en actief een bijdrage willen leveren aan de oplossing.”

JONGEREN ,,Naast de mening van basisscholieren zijn wij zeer geïnteresseerd in de mening van Leusdense jongeren. Juist omdat Leusden een vergrijzende gemeente is en we willen dat ook jongeren een toekomst hebben in ons dorp. Deze groep is lastiger te bereiken omdat er in Leusden geen middelbare scholen zijn, maar ook omdat jongeren niet altijd weten waar ze terecht kunnen met hun ideeën.”

,,Gelukkig hebben we de afgelopen tijd enkele goede initiatieven zien ontstaan. Er staat bij het sportpark een mooie nieuwe jongerenontmoetingsplek (JOP) waarbij jongeren inspraak hebben gehad over de uitvoering. Ook is er nu het online platform Jong In Leusden (JIL). Hier kunnen jongeren over alles wat hen bezighoudt vragen stellen, met elkaar discussiëren en ideeën aandragen. En dan is er nog de prachtige presentatie die een groep jongeren voor de gemeenteraad had gemaakt over de energiestrategie.”

,,De raad sloeg steil achterover van de professionele aanpak. Wil jij als jongere meer doen met gemeentepolitiek? Je kunt altijd contact opnemen met een raadslid om jouw ideeën te bespreken.”

Quirine van Mourik, fractievertegenwoordiger D66 Leusden, qvm@home.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie