Donny van de Beek traint met personal coach Harm Greving bij Academas. In de Leusdense sportschool zwaait Richard Greving, zoon van Harm en links op de foto, de scepter.
Donny van de Beek traint met personal coach Harm Greving bij Academas. In de Leusdense sportschool zwaait Richard Greving, zoon van Harm en links op de foto, de scepter. Eigen foto

Ajax-scout Harm Greving (74) overleden

10 november 2020 om 11:09 Voetbal

LEUSDEN De zeker in voetbalkringen bekende Leusdenaar Harm Greving is op de laatste dag van oktober op 74-jarige leeftijd overleden. Greving -die een kwart eeuw naar talenten speurde voor Ajax- was al geruime tijd ongeneeslijk ziek. 

door Daan Bleuel

Harm Greving was lange tijd actief binnen voetbalvereniging Roda’46, voor hij door Ajax -begin jaren negentig van de vorige eeuw- werd aangetrokken als talentscout. De 25 jaar die daarop volgden stroopte de Leusdenaar de regionale voetbalvelden af om in weer en wind talenten te ontdekken. Talenten, die in de Ajax-school zouden kunnen rijpen tot voetballers die bij de Amsterdammers of elders de top zouden kunnen bereiken. Kevin van Diermen (die onder meer bij Vitesse speelde) en Vurnon Anita (die zelfs zes keer het shirt van Oranje droeg) golden als ontdekkingen van Greving.

DONNY VAN DE BEEK Zijn grootste succes was de ‘vondst’ van Nijkerkervener Donny van de Beek, met wie hij een speciale, persoonlijke band opbouwde. Hoewel de Ajacied allang was doorgebroken en toegang had tot alle mogelijke topsportfaciliteiten, trainde hij nog geregeld in Leusden met Greving. De Leusdenaar had de gewoonte talenten die niet onmiddellijk door de clubs als zodanig werden herkend, zelf onder zijn hoede te nemen om het rijpingsproces verder te brengen. 

De Leusder Krant interviewde onlangs Arnold Greving, één van de zoons van Harm, naar aanleiding van de transfer van Van de Beek naar Manchester United. In een interview met de Telegraaf liet Van de Beek openlijk merken dat hij zijn voormalig begeleider niet was vergeten. Harm Greving liet weten ‘apetrots’ te zijn op de stap die Van de Beek in de richting van de absolute top zette. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie