Bij de Oude Rijksweg werden vier volwassen bomen gekapt.
Bij de Oude Rijksweg werden vier volwassen bomen gekapt. Marcel Koch

Aantal forse bomen gekapt vanwege zwakke conditie

11 november 2020 om 07:30 Natuur en milieu

LEUSDEN Onlangs is binnen de gemeente een aantal forse bomen gekapt. Dit vanwege hun sterk verminderde conditie.

In de grasstrook langs de Oude Rijksweg nabij restaurant Bavoort gingen drie beukenbomen tegen de vlakte. Zij waren aangetast door de Reuzenzwam. Dit is een parasiterende schimmel die vooral witrot veroorzaakt in loofbomen. Ook de renovatie van de weg en aanleg van de parkeerplaatsen hebben de bomen vrijwel zeker schade berokkend (lees: wortelschade en wortelverlies).

Ook de eik in het rijtje (particulier eigendom) bleek aangetast en is in overleg met de eigenaar uit voorzorg gekapt. Medio 2021 laat een woordvoerder van de gemeente weten, zullen op de plek nieuwe bomen worden herplant.

Ook aan de Heiligenbergerweg nabij het fietspad werd een metershoge boom gekapt. Het betrof hier een beuk. De afgelopen jaren was de conditie van deze beuk sterk afgenomen en was reeds eind vorig jaar de top van de boom verwijderd. Ook hier was sprake van schimmelaantasting. Gezien de aanwezigheid van het fietspad en de verkeersdrukte op de Heiligenbergerweg is besloten de beuk uit veiligheidsoverweging te verwijderen.

Langs de Heiligenbergerweg is onlangs een beuk uit veiligheidsoverweging verwijderd.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie