Afbeelding
Arnoud J Spaaij

Gemeente: ‘Geen terrasbelasting voor geplaagde horeca-ondernemer’

11 november 2020 om 15:52 Overig

LEUSDEN Ondernemers in de horeca die dit jaar gebruik maakten van terrassen, hoeven daarover van het college geen zogeheten precariobelasting te betalen. Het gebaar kost de gemeente zo’n 14.000,= euro. Dat bedrag wordt echter vrijwel geheel gecompenseerd door vergoedingen van het Rijk.

door Daan Bleuel

,,Het besluit om dit jaar geen precario te heffen betekent voor de ondernemers enige verlichting in de bedrijfsvoering’’, schrijft het college in het besluit. Door de coronacrisis hebben horeca-ondernemers dit jaar beperkt gebruik kunnen maken van terrassen. ,,Het is daarom billijk om af te zien van het heffen van precariobelasting.’’ De precariobelasting is een vergoeding voor het gebruik van openbare grond. Ook winkeliers kunnen ermee te maken krijgen als ze voor hun winkel koopwaar of reclameborden uitstallen. 

RUIMERE TERRASSEN Het college kwam sommige horeca-ondernemers al eerder tegemoet door ze toe te staan de terrassen ruimer op te stellen. Daarmee konden de exploitanten makkelijker aan de eisen van de 1,5 metermaatregel tegemoet komen, zonder veel op de omvang van het terras te hoeven inboeten.

De regeling gaat de gemeente naar verwachting zo’n 14.000,= euro kosten. ,,Maar dit bedrag kan grotendeels worden gedekt door compensatiemiddelen die het Rijk heeft toegekend in de septembercirculaire’’, schrijft het college, dat de ‘schadevergoeding’ door ‘Den Haag’ op een kleine 13.500,= euro schat. 

BRIEF De ondernemers om wie het gaat kunnen binnenkort een brief van de gemeente verwachten waarin de meevaller wordt meegedeeld. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie