Afbeelding
pixabay

Coalitie houdt vast aan verhoging OZB, ondanks coronacrisis

13 november 2020 om 07:00 Politiek

LEUSDEN Een amendement van ChristenUnie-SGP, D66 en SP om de Leusdense belastingbetaler het komende jaar een beetje te ontzien door de geplande verhoging van de OZB niet door te laten gaan, heeft geen steun gekregen van een meerderheid van de raad.

door Daan Bleuel

De indieners van het amendement tonen medeleven met de plaatsgenoten die de negatieve effecten van de coronacrisis -zoals het verlies van werk en inkomen- aan den lijve ondervinden. Omdat Leusden een meevaller uit ‘Den Haag’ tegemoet kan zien, waardoor de begrotingen van 2021 en 2022 ineens een rooskleurig beeld laten zien, meenden de partijen ruimte te hebben om de inwoners van Leusden belastingtechnisch een adempauze te gunnen. Het gaat om een bedrag van 60.000,= euro dat het college extra via de Onroerende Zaak Belasting willen binnenharken. 

WEERSTAND Om weerstand te bieden aan de verslechterende financiële vooruitzichten op langere termijn stelde het college eerder voor de OZB-heffing in drie stappen flink te verhogen. Volgend jaar zou het daarbij gaan om 60.000,= euro, het jaar erna om 120.000,= extra en het jaar daarna om nog eens 180.000,= euro. De indieners van het amendement zeiden niet te willen tornen aan de laatste twee verhogingen. Wel wilden ze de eerste stap overslaan. 

Wethouder Wim Vos vond dat dan de geleidelijkheid van de verhogingen teveel geweld aan werd gedaan. Hij ontraadde daarom het amendement. Dat kreeg vervolgens ook geen steun van de meerderheid van de raad. Met name de coalitiepartijen (VVD, CDA en GroenLinks-PvdA) steunden de wethouder van financiën in zijn opvattingen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie