Waterrad in Valleikanaal levert energie

16 maart 2018 om 14:29 lokaal

 

LEUSDEN Een suggestie van Leusdenaar Peter Varkevisser om in het Valleikanaal een watermolen te realiseren, om stroom op te wekken, bleek te duur te zijn. Een alternatief is inmiddels feestelijk in gebruik genomen. Bij de stuw in het Valleikanaal ter hoogte van de Asschatterweg draait nu een waterrad dat 21 huishoudens van energie kan voorzien.

Frits van Breda

Er zijn circa 270 zonnepanelen nodig om een dergelijke hoeveelheid stroom te produceren.

Varkevisser, die twee jaar geleden met het idee gekomen was om energie uit stromend water op te wekken, is zelf werkzaam in de logistieke sector. "Ik heb altijd wel met het idee rondgelopen dat er veel meer gebruik van water gemaakt kan worden om energie op te wekken". Met een druk op de knop mocht hij samen met wethouder Albert Dragt en heemraad Dirk-Siert Schoonman het waterrad in werking stellen.

Het waterrad dat in het Valleikanaal is geplaatst was twee jaar geleden nog niet beschikbaar.

Drie jaar geleden begon EQA Projects, een bedrijf in Werkendam met de ontwikkeling van het rad dat op een eenvoudige manier energie moest gaan opwekken. Na twee jaar ontwikkeling is men begonnen met de verkoop. Het product werd beloond met de prestigieuze Nederlandse waterinnovatieprijs. Het door EQA ontwikkelde Leusdense waterrad is gemaakt door HC Waterbeheersing een bedrijf, gespecialiseerd in dit soort producten. Het rad in het Valleikanaal is de zesde die EQA heeft verkocht. Het Leusdense exemplaar is tot nu toe de grootste in zijn soort. Als het waterrad in de praktijk goed blijkt te voldoen is het niet uitgesloten dat er naast nog een tweede rad wordt geplaats dat goed is voor een energieopwekking die voldoende is voor 50 huishoudens.

De 'smartstuw' die nu draait in het Valleikanaal is het resultaat van een door de gemeente uitgeschreven wedstrijd. Wethouder financiën Albert Dragt kwam op de gemeentebegroting € 25.000 tekort en riep de hulp van de bevolking in om met suggesties te komen. Voor de beste ideeën waren er forse geldprijzen beschikbaar. De meeste van de 40 inzendingen bleken niet te realiseren of leverde geen duidelijke besparing op. Tot nu toe is alleen het idee van de tweede prijs winnaar Peter Varkevisser uitgevoerd al levert dat niet de gewenste financiële besparing op.  

De gemeente kon de suggestie ook niet zelf uitvoeren. Het beheer van het Valleikanaal is een verantwoordelijkheid van het Waterschap Vallei en Veluwe. Het plaatsen van de 'smartstuw' is dan ook een gezamenlijk project van gemeente en waterschap waar beide partijen de kosten delen. Het gaat om een bedrag van € 120.000. De terugverdientijd zal zo'n 15 jaar zijn.

De ontwikkelaar, EQA Projects, verwacht dat in de toekomst die periode beduidend lager zal worden als het straks niet meer gaat om speciaal op maat gemaakte installaties maar om standaard uitvoeringen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie