Foto door form PxHere

Dit zijn de beste bodyweight oefeningen

4 december 2020 om 11:07 Partnercontent

In de sportschool zul je met veel gewichten aan de slag gaan om sterker te worden. Zo mag een dumbbell natuurlijk niet ontbreken tijdens de oefeningen, wat ook zeker geldt voor een kettlebell. Toch heb je niet beslist zulke artikelen nodig om gespierder te worden. Dit kun je namelijk ook doen met je eigenlijk lichaamsgewicht. Er zijn diverse bodyweight oefeningen die hartstikke goed zijn, terwijl je ze makkelijk uit kunt voeren. Het grote voordelen van het trainen met je lichaamsgewicht is dat het ervoor zorgt dat je lichaam zo efficiënt mogelijk wordt ingezet. Bovendien blijkt uit een onderzoek van het American College of Sports Medicine’s Health and Fitness Journal dat de bodyweight exercises het verbranden van lichaamsvet bevorderen, terwijl dergelijke oefeningen ook de spiersterkte verbeteren. Hierbij kun je onder andere denken aan de onderstaande welbekende oefeningen. 

Press-ups 

Als je ooit in het leger hebt gezeten dan zul je naar alle waarschijnlijkheid best wat press-ups hebben gedaan. Deze oefening wordt namelijk heel veel gedaan door militairen in opleiding. Dit is eigenlijk best logisch. De good old press-up zal namelijk de borst, schouders en triceps activeren, net zoals je core. Bovendien kun je het in zeer veel variaties uitvoeren. Ben je ver gevorderd in de wereld van press-ups? Dan is het ook mogelijk om deze oefening te doen terwijl je tussendoor klapt in je handen. Zo kun je nog eens indruk maken op je partner en je vrienden. In principe heb je voor de press-ups geen gewichten nodig, maar dit is wel mogelijk. Je kunt namelijk extra gewicht toevoegen met bijvoorbeeld een gewichtsvest. 

Pull-ups

Als je een beetje een serieuze krachtsporter bent dan zul je natuurlijk wel weten wat een lat pulldown is. Dat heeft een goede reden, want deze oefening moet je echt beslist doen tijdens back day. De lat pulldown heeft bovendien een natuurlijke versie. Hier wordt natuurlijk de pull-up mee bedoeld. Bij deze bodyweight oefening trek je je lichaam op aan een zogeheten pull-up bar. Net zoals de press-ups kun je ook de pull-ups in diverse varianten doen. Door dit te doen zul je verschillende spiergroepen aan het werk zetten. Een pull-down is overigens ook mogelijk, maar pull-up heeft een groot voordeel ten opzichte van de andere variant. Dit komt doordat je bij deze oefening ook je core stability traint. 

Dips

Sporten vanuit huis met behulp van je eigen lichaamsgewicht kun je ook doen door dips of shoulder dips uit te voeren. Dit wordt meestal gedaan als oefening tussendoor of om op te warmen of af te koelen. Toch verdienen de dips meer respect. Door deze exercise uit te voeren zul je namelijk niet alleen je triceps activeren, maar ook je schouders en je borst zullen een goede boost krijgen door de dips te doen. Ben je sterker aan het worden? Dan kun je er zomaar 15 tot 20 herhalingen er uitpompen. Tegen die tijd kun je bovendien overwegen om een weight belt te gebruiken. Zo voeg je dus meer gewicht toe en zal de oefening nog uitdagender worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie