Gerbrand van Dijk (EHBO Achterveld en Monique Mijnten zijn blij met de AED midden in Achterveld.
Gerbrand van Dijk (EHBO Achterveld en Monique Mijnten zijn blij met de AED midden in Achterveld. Arnoud J Spaaij

Vierde AED in Achterveld mede dankzij Hartslag Nu

9 december 2020 om 07:30 Zorg

ACHTERVELD-STOUTENBURG De EHBO-vereniging heeft wederom een AED in het dorp gerealiseerd. In Achterveld en Stoutenburg hangen al jaren op meerdere plekken AED’s en de vereniging werkt nu aan verdere uitrol die ook wordt gestimuleerd door Hartslag Nu.

Arnoud J Spaaij

Op de hoek tegen het pand van Mijnten Schaats- en Skeelersport hangt de nieuwste AED van het dorp. Het is in Achterveld de vierde AED. ,,De apparaten zijn eigendom van de EHBO-vereniging, maar worden gefinancierd door sponsors”, legt Petra van de Hengel van de EHBO-vereniging Achterveld, uit over hoe AED’s worden geplaatst. ,,In dit geval is het Mijnten die sponsorde. En dat vinden we echt fantastisch, want zo’n sponsor doet dat toch voor de dorpsgemeenschap.”

Maar het plaatsten is een stuk gecompliceerder zo blijkt. ,,Ja, tegenwoordig moeten de AED’s in een warmtekast hangen en in de zomer in de schaduw. Dat is voor de accu.” En dus moest er ook een elektriciteitsaansluiting komen die Mijnten voor haar rekening nam.

Bij de kast kreeg Mijnten steun van Landbouwmechanisatiebedrijf Van Burgsteden. Het plaatsen van een AED-apparaat in de publieke ruimte is zo een tamelijk complex project geworden. ,,De kasten zijn ook beveiligd met een code”, legt Van de Hengel uit. ,,Dat werkt tegenwoordig perfect samen met de app van Hartslag Nu. Als er een oproep is via de app wordt die code direct meegestuurd aan de vrijwilliger die de oproep krijgt.”

MELDING Hartslag Nu is de landelijke organisatie die de oproepen coördineert bij reanimatiemeldingen die onder andere binnenkomen via 112. Mensen die de app installeren worden bij een melding geïnformeerd. Via de app krijgen maximaal drie mensen die het dichts bij de AED, en het mogelijke reanimatiegeval zijn, een melding. ,,Dat wordt via de navigatie aangegeven en je ontvangt tevens de code om de AED-kast te ontgrendelen.” 

Technisch werkt het prachtig vindt Van de Hengel. ,,Toch valt het niet mee mensen enthousiast te krijgen hiervoor. Een reanimatie is toch wat anders dan vrijwilliger worden bij een voetbalvereniging hè. Maar het hoeven niet alleen leden van de EHBO-vereniging te zijn. Iedereen die erkend en bekwaam kan reanimeren kan de app installeren. Dus ook mensen die bijvoorbeeld via hun werk een reanimatiecursus hebben gedaan. Vanwege privacywetgeving hebben wij geen zicht op wie dat allemaal zijn, maar die mensen kunnen dat helemaal zelf regelen. Gewoon door de app te downloaden. Hoe meer vrijwilligers er zijn die de app gebruiken, hoe minder je ook een oproep zal ontvangen. En het werkt door heel Nederland.”

UITBREIDEN De EHBO Achterveld wil ook in de toekomst kunnen uitbreiden als er nieuw wordt gebouwd in het dorp. ,,Ja, maar ook houden we de leden met les en training op de hoogte. We doen dat nu via Zoom. Daarin zijn we met onze online-lessen redelijk vooruitstrevend”, maakt Van de Hengel duidelijk. ,,En we hebben beloofd dat de praktijk ook echt volgt. Maar onze leden krijgen nu al huiswerk op dat ze thuis kunnen oefenen.”

In Achterveld zijn AED’s bij Cafetaria De Arkel, De heelkom, Huize Sint Joseph en in Stoutenburg bij Van Ravenhorst.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie