Afbeelding
Casual Friday

De do’s en dont’s op Casual Friday

10 december 2020 om 07:00 Partnercontent

Casual Friday wordt steeds meer een begrip bij verschillende bedrijven. Het geeft de werknemers de vrijheid om op vrijdag iets vrijer te zijn in hun kledingkeuze. Op die manier worden de kledingvoorschriften op kantoor stilaan versoepeld. En dat is belangrijk, want tenslotte moet je je vooral goed voelen in je kleren, niet? Maar waarmee moet je rekening houden op Casual Friday? Wat zijn de do’s en dont’s? Benieuwd? Lees dan snel verder.

De drie do’s

1. Jeans is ideaal
Spijkerbroeken zijn een zegen voor Casual Friday. Vooral donkere jeansbroeken zijn heel geschikt voor op kantoor. Het is vlot combineerbaar met andere kledingstukken en zorgt bovendien voor een formele uitstraling. En wat met lichtere jeansbroeken? Die kunnen ook, op voorwaarde dat de bedrijfscultuur niet té formeel is.

2. Besteed aandacht aan je schoenen
Eindelijk kan je je favoriete schoenen ook aantrekken om naar kantoor te gaan. Want op Casual Friday mag alles, toch? Ja en nee. Sneakers en sportschoenen kunnen eventueel gedragen worden, maar ook dat is afhankelijk van de bedrijfscultuur. Nog veel belangrijk dan het soort schoenen dat je draagt, is dat ze netjes zijn. Vuile schoenen zijn not done, zelfs op Casual Friday.

3. Ga voor comfort met een formele toevoeging
Ook de bovenkleding stem je het best op het bedrijf af. Een formele indruk blijft aangeraden. Een overhemd in combinatie met een pullover kan bijvoorbeeld perfect. Het is de ideale combinatie van comfort en een business casual uitstraling. Heerst er een informele sfeer, kies dan voor een poloshirt.

De vier dont’s

1. Tanktops zijn uit den boze
Het spreekt voor zich dat tanktops op kantoor niet getolereerd worden, zelfs niet op Casual Friday. Okselhaar dat zichtbaar is, komt bijzonder onhygiënisch en niet professioneel over.

2. Opletten met T-shirts
Pas ook op met T-shirts. Dit hangt natuurlijk af van de bedrijfscultuur, maar het dragen van T-shirts wordt door de meeste bedrijven als onprofessioneel aanzien.

3. Korte broeken kunnen niet overal
Ook of het dragen van een korte broek getolereerd wordt, is sterk afhankelijk van het bedrijf waar je werkt. Net als T-shirts kunnen korte broeken immers onprofessioneel overkomen. Vermijd ze dus beter, tenzij het echt een uitzonderlijk hete vrijdag is.  

4. Vermijd afgetrapte schoenen
Het dragen van afgetrapte schoenen is over het algemeen not done.

Zijn er verder nog aandachtspunten?

Elk bedrijf heeft zijn eigen cultuur met specifieke normen en waarden. Staat er voor het eerst een Casual Friday op het programma? Peil dan eerst bij collega’s, zodat je niet uit de toon valt. Check ook op voorhand wat er kan en niet kan. Sommige bedrijven tolereren bijvoorbeeld geen overhemden met korte mouwen of poloshirts van Casa Moda. Misbruik de vrijheid van Casual Friday dus niet, want het respecteren van je werkomgeving blijft prioritair. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie