De ondertekenaars van de intentieverklaring
De ondertekenaars van de intentieverklaring IkWilWatt | hét energieloket van Leusden

Gemeente Leusden tekent intentieverklaring woonlastenneutrale financiering voor verduurzaming van VvE-appartementencomplexen

17 maart 2018 om 17:26 lokaal Deel je nieuws

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken, diverse provincies en gemeenten uit het hele land zetten zich gezamenlijk in voor een financieringsmodel dat kan zorgen voor verregaande verduurzaming van VvE-appartementen in Nederland. Hierbij horen ook de gemeenten in de Regio Eemland waar ook de gemeente Leusden toe behoort. Op donderdag 15 maart tekenden afgevaardigden, waaronder wethouder Erik van Beurden namens de gemeente Leusden en de regio Eemland, een intentieverklaring. De landelijke initiatiefgroep wil binnen twee jaar een financieringsmodel ontwikkelen dat geschikt is voor de markt. Een belangrijke stap in de versnelling van de landelijke opgave om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen voor 2050.

Klimaatdoelstellingen
Bijna 1,2 van de in totaal 7 miljoen woningeigenaren zijn verbonden aan een VvE. Het energieverbruik maakt ongeveer 20% uit van de totale CO2 uitstoot in Nederland. Verduurzaming van VvE-appartementencomplexen kan daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan het realiseren van de klimaatdoelstellingen, alsmede de revitalisering van de stedelijke leefomgeving.

Gebouwgebonden financiering
Bekend is dat veel VvE-bewoners bereid zijn om te verduurzamen als dit woonlastenneutraal kan. Zeker als dit gepaard gaat met een groter wooncomfort en een mogelijk hogere waarde van de appartementen. Dit is te realiseren met gebouwgebonden financiering, zodat de particuliere woningeigenaar niet belast wordt met een extra (hypotheek)schuld. Een lening die via de servicekosten wordt betaald en dus overdraagbaar is naar de volgende eigenaar/bewoners, in ruil voor een lagere energierekening en lagere onderhoudskosten.

Doorbraak in verduurzaming
Diverse pilots in Nederland waaronder het project Hamershof in Leusden hebben aangetoond dat verregaande verduurzaming van VvE’s mogelijk is. Tot nu toe is financiering echter alleen mogelijk onder borgstelling van de lokale overheid. Het aangaan van een landelijke samenwerking door diverse gemeenten, provincies, regio’ en de Stichting Stroomversnelling, is een doorbraak in de verduurzaming van de stedelijke leefomgeving in Nederland.

Doel is een mogelijkheid realiseren voor VvE’s om een lening met landelijke garantstelling te kunnen afsluiten voor een periode van 30 jaar, waarbij de woningen woonlastenneutraal verduurzaamd kunnen worden.

Wethouder Erik van Beurden en Projectleider IkWilWatt René Pie
Pim van den Berg, gedeputeerde provincie Utrecht aan het woord
Wethouder Erik van Beurden aan het woord
Ondertekening intentieverklaring
Bevestiging van de intentie door het plaatsen van een vlag op het bord met hierop een appartementencomplex
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie