Afbeelding
Frits van Breda

Nieuwe gemeenteraad moet definitief besluit nemen

19 maart 2018 om 06:17 lokaal

LEUSDEN De plannen om 365 van de ongeveer 900 parkeerplaatsen in en om het winkelcentrum De Hamershof aan te wijzen als blauwe zone zijn weer aangepast. Het voornemen om de benedenverdiepingen van de parkeergarages aan te wijzen als blauwe zone wordt deels teruggedraaid.

Frits van Breda

Tijdens de twee maanden geleden door de gemeente georganiseerde inloopavond wezen bewoners van de Kramershilt op de ongewenste situatie die zou gaan ontstaan. De Kramershilt is de seniorenflat langs de Hamersveldseweg, tegenover de Boni. Bewoners zouden straks hun auto's op het bovendek van de parkeergarage moeten parkeren. Een probleem voor diegenen die slecht ter been zijn omdat het parkeerdek alleen bereikbaar is via een trap of hellingbaan.

Naar aanleiding van de ingediende bezwaren heeft het college van B&W het oorspronkelijke voorstel aangepast. Ook in de toekomst kan in de hele parkeergarage bij het politiebureau vrij geparkeerd worden. Wel worden er 25 parkeerplaatsen aan De Blekerij en 15 parkeerplaatsen aan De Spinnerij aangewezen als blauwe zone. Als de gemeenteraad definitief akkoord gaat met het voorstel komen er straks nog minder dan 300 parkeerplaatsen waarvoor een parkeerschijf nodig is. De schijf is verplicht van maandag t/m zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur. Er kan dan maximaal 3 uur geparkeerd worden op de betreffende plaats.

Met het instellen van een blauwe zone in de Hamershof komt een einde aan een langlopende discussie over het parkeren in en om het winkelcentrum. Zes jaar geleden liepen de emoties bij de winkeliers hoog op. De gemeente, op zoek naar mogelijke bezuinigingen, presenteerde een voorstel om betaald parkeren in te voeren. De opbrengst zou € 250.000 kunnen bedragen zo was becijferd. De Hamershofwinkeliers kwamen in opstand, zij vreesden voor hun omzet.

Ook in de gemeenteraad bleek een meerderheid niets te voelen voor betaald parkeren. Toen werd al gesuggereerd dat het instellen van een blauwe zone misschien een oplossing zou kunnen zijn voor het parkeerprobleem.

In de afgelopen twee jaar barstte de discussie weer los. Winkeliers en bewoners dachten verschillende over nut en noodzaak van een blauwe zone. Onder meer de eigenaren van Boni en AH lieten weten dat er parkeerproblemen waren. De oplossing zou zijn het instellen van een blauwe zone. Ambtenaren, winkeliers en bewoners probeerden het in een werkgroep met elkaar eens te worden. Het besluit dat uiteindelijk tot stand lijkt te komen ziet het bestuur van de winkeliersvereniging als een compromis. Ook de tegenstanders hebben zich bij het besluit neergelegd hoewel de vrees blijft bestaan dat er ooit betaald parkeren zal worden ingevoerd om de gemeentebegroting op orde te brengen.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie