Gemeentebode Jan Bergsma met burgemeester Gerolf Bouwmeester tijdens het afscheid.
Gemeentebode Jan Bergsma met burgemeester Gerolf Bouwmeester tijdens het afscheid. Foto Rinus van Denderen

Leusden neemt afscheid van gemeentebode

24 maart 2018 om 11:36 lokaal

LEUSDEN Het zal even wennen worden op het gemeentehuis van Leusden. Jan Bergsma was 34 jaar lang de man die het reilen en zeilen binnen het gebouw als geen ander kende. Iedere medewerker kon bij hem terecht met vragen over praktische zaken. In die ruim dertig jaar is er wel het nodige veranderd binnen het gemeentelijk apparaat.

Frits van Breda

Bergsma zou daar veel over kunnen vertellen, maar tot op de dag van vandaag huldigt hij echter zijn principe 'horen, zien en zwijgen'. Over allerlei verhalen die in het dorp de ronde doen, waar het raadsperiodes van lang geleden betreft zal je hem niet horen. Hoewel burgemeester Bouwmeester nog niet zo lang geleden werd benoemd, was hij duidelijk over de gemeentebode die opstapt: ,,We nemen afscheid van een fijne vent. Mensen geven om jou.''

AFSCHEID De receptie in het gemeentehuis waarbij genodigden afscheid konden nemen van de sympathieke gemeentebode verliep erg geanimeerd. Vooral het smartlappenkoor 'Malle Wijven', met muzikale begeleiding van ex-gemeentebode en collega Albert van 't Weel, zorgde voor een gezellige sfeer. Zelfs de kerstman kwam langs om een cadeau aan te bieden. Jan zijn echtgenote Jelly, die hij al kende toen ze 15 jaar was, deelde mee in de feestvreugde.

Jan Bergsma werd geboren in het Friese Oosterwolde, een plaatsje dichtbij Drenthe. De lagere school werd doorlopen in Wolvega, de gemeente waar het gezin naartoe was verhuisd. Daarna volgde een opleiding als brood- en banketbakker. Op zijn zestiende ging Jan werken bij bakkerij Vliegendehond. ,,Vorig jaar nog derde in de oliebollentest van het AD'', voegt de Bergsma er direct aan toe.

ZWEMINSTRUCTEUR Na het vervullen van de dienstplicht solliciteerde Bergsma bij een zwembad in Zuid-Holland. Hij werd daar aangenomen als zweminstructeur. ,,Ik maakte op die manier van mijn hobby mijn beroep''. Het betrof echter een openluchtbad en dus moest er een definitievere werkkring gevonden worden. Het werd zwembad Bavoort in Leusden, een dorp waar hij nog nooit van had gehoord. ,,Het is geen beroep dat je tot je pensionering kan doen'', was na 10 jaar zwemlessen geven zijn conclusie. Hij kwam op 1 april 1984 als bode in dienst van de gemeente Leusden. Aanvankelijk had hij het niet makkelijk. ,,Ik had moeite met de hiërarchie. Ik moest leren omgaan met de burgemeester en mijn baas, de gemeentesecretaris. Het was een moeilijke periode voor de bodes, maar je zal van mij niet horen wat er toen allemaal gebeurde op het gemeentehuis'', zegt hij op de laatste dag van zijn dienstverband.

VRAAGBAAK Na 1988 werd het vak van gemeentebode steeds professioneler. Er werden cursussen gevolgd en er werd meer van de bodes geëist. Anders dan in het verleden hebben de bodes een meer coördinerende taak waar het zaken als schoonmaak, catering, reserveringen, recepties en bedrijfshulpverlening (BHV) betreft. Wat nog altijd is gebleven, is dat de gemeentebode een echte vraagbaak is en een luisterend oor heeft voor iedereen. Jan Bergsma zal gemist worden op het gemeentehuis. Zelf ziet hij een toekomst voor zich als oppas-opa, maar ook als stimulator van projecten waarmee de lokale EHBO-vereniging zich bezighoudt.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie