Afbeelding
Arnoud J. Spaaij

Olie ontdekt in Modderbeek in Achterveld

22 maart 2018 om 10:52 lokaal

ACHTERVELD Wandelaars op het Snorrenhoefpad ontdekten vorige week olie in de Modderbeek in Achterveld. Het Waterschap Vallei en Veluwe ontving een melding hierover. Een olielaag dreef op het water van de Modderbeek ter hoogte de Schoonderbekerweg.

Medewerkers van het waterschap hebben ter plaatse een inspectie uitgevoerd en daarop besloten om stroomafwaarts een keerscherm met olie-absorptiemateriaal te plaatsen in de Modderbeek bij de Koningin Julianaweg. Uit onderzoek is gebleken dat de olieverontreiniging afkomstig was uit de omgeving van de Schoonhorsterweg in gemeente Barneveld.

OORZAAK Wat exact de olieverontreiniging heeft veroorzaakt is niet bekend. Een bodemdeskundige meent dat een illegale lozing reëel is, maar dat evengoed graafwerk de oorzaak kan zijn van het losraken van in het verleden afgezette oude olie.

De Modderbeek heeft tussen Achterveld en Leusden nog maar kort geleden over vele kilometers een nieuwe bedding gekregen. Ook in oostelijke richting is er gewerkt aan oevers en is de beek verdiept. Het is mogelijk dat olie die in het verleden in een afvalgat is gegooid door vorst of door het graafwerk is vrijgekomen.

GEEN SCHADE Het waterschap heeft inmiddels het oliekeerscherm weer verwijderd. De beek lijkt geen noemenswaardige schade te hebben geleden. Voor zover bekend zijn er ook geen dieren gevonden die door de olie besmeurd zijn geraakt.

Er wordt nog verder onderzoek gedaan naar de bron van de vervuiling.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie