Afbeelding
Zorgverzekering

Waar moet je op letten bij het kiezen van een zorgverzekering?

11 december 2020 om 16:07 Partnercontent

Het is dé tijd van de zorgverzekering. Dat is in december natuurlijk altijd het geval. Inmiddels hebben de verzekeraars hun premies voor volgend jaar gepubliceerd, waardoor je kunt beginnen met het vergelijken van alle zorgverzekeringen. Dit kun je doen met behulp van de website vergelijkdezorgverzekeringen.nl. Door dit te doen zul je de goedkoopste zorgverzekering 2021 kunnen vinden. Helaas zal de zorgpolis volgend jaar wel een tikje duurder zijn dan in 2020. De premies stijgen namelijk bij vrijwel alle zorgverzekeringen. Toch moet je bij het kiezen van een zorgpolis niet alleen letten op de prijs, er zijn namelijk meer factoren waar je op moet letten bij het overstappen zorgverzekering

Staar je niet blind op de premie

Het is altijd zinvol om de zorgverzekeringen te vergelijken. Dit komt doordat de premies echt elk jaar veranderen. Al helemaal in 2021 zul je in principe veel kunnen besparen. Tussen de duurste en de goedkoopste basisverzekering zit komend jaar namelijk een verschil van 42 euro per maand. Op jaarbasis is dit verschil dus maar liefst 504 euro. Hierbij moet je wel rekening houden dat de goedkoopste polis een budgetverzekering is. Hiermee kun je niet bij iedere zorgverlener terecht. De duurste basisverzekering is juist een zogeheten restitutiepolis, wat alle zorgaanbieders zal vergoeden. Het is dan ook slim om je niet blind te staren op puur de premie. De voorwaarden en dekkingen van de zorgverzekeringen kunnen namelijk ook veranderen. Mogelijk krijg je dit jaar nog twaalf behandelingen vergoed bij de fysiotherapeut, maar zal dit bij dezelfde aanvullende polis volgend jaar maar bedragen uit negen vergoede fysiobehandelingen. 

Verhoog je eigen risico wel of niet? 

Als je je eigen risico verhoogt dan krijg je natuurlijk korting op de premie die je elke maand moet betalen aan de zorgverzekeraar. Toch is het niet altijd verstandig om dit te doen. Het is juist slim om eerst een rekensommetje te maken, al is het ook gewoon een gokje. Je weet namelijk nooit wat je zal overkomen in 2021. Desondanks is er wel een gouden regel: verhoog het standaard eigen risico, wat 385 euro bedraagt, alleen als je verwacht weinig zorg nodig te hebben volgend jaar. Ook moet je alleen je eigen risico verhogen als je een buffer hebt op je bankrekening. Je moet namelijk altijd de kosten van je eigen risico kunnen betalen.

Wat heb ik nou echt nodig?

Een basisverzekering moet elke inwoner van Nederland hebben. Zoals net al genoemd is, zit er een groot verschil in de premie van zo’n polis. Daarnaast is het ook mogelijk om zogeheten aanvullende dekkingen af te sluiten. Hierbij kun je bijvoorbeeld onder andere denken aan de eerder genoemde fysiobehandelingen. Toch zul je dit niet altijd nodig hebben. Ditzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor tandartsbehandelingen. Het is daarom slim om jezelf de volgende vraag te stellen: wat heb ik nou echt nodig? Als je deze vraag beantwoord met een aantal aanvullende dekkingen dan is het zeker verstandig om deze op te nemen in je zorgverzekering, al wordt je polis dan wel duurder natuurlijk. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie