Zes dagen hardlopen in teamverband

8 juni 2011 om 00:00 Nieuws

Initiatiefnemer is Rob de Vries (53 jaar), in het dagelijks leven werkzaam als luitenant-kolonel bij defensie. Zijn hele leven is hij zelf actief sporter geweest, variërend van zwemmen en waterpolo tot judo en triatlon. In 2003 begon De Vries met een loopgroep in de omgeving van Leusden. Als wedstrijdloper maakte hij anderen enthousiast om ook hard te gaan lopen. De loopgroep noemde hij Freerunners, een naam die inmiddels is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en die gebruikt wordt voor de activiteiten die De Vries onderneemt.

Uniek sportevenement voor schooljeugd LEUSDEN - Scholieren uit de twee hoogste klassen van de basisschool gaan op 19 augustus van start voor een evenement dat twee weken in beslag zal nemen. Er wordt hardgelopen op zes locaties in Leusden. De opzet van de Tour de France is als voorbeeld genomen. De leerlingen lopen niet alleen voor zichzelf maar ook voor hun groep en school.

door Frits van Breda

Ongeluk

Het ziet er naar uit dat aan het actief beoefenen van sport voor Rob de Vries een einde is gekomen. Tijdens de Nederlandse Militaire Oriëntatie Kampioenschappen van vorig jaar is hij al hardlopend in een kuil gevallen. “Mijn rechterknie lag aan gruzelementen. De kans is heel klein dat ik nog zal kunnen hardlopen”, aldus de sportieve Leusdenaar.

Omdat hij zelf niet meer actief kan sporten kwam hij op het idee om de jeugd enthousiast te maken voor het hardlopen. Voor zijn zoon Stefan, die de studie Sport Management en Gezondheid volgt op de Hogeschool Nijmegen, blijkt het initiatief prima te passen in zijn studieprogramma.

Zesdaagse

De uitnodigingen voor de ‘Tour de Leusden’ zijn inmiddels de deur uit. Scholen uit Leusden, Achterveld en Woudenberg zijn gevraagd deel te nemen met één of meer team van tien jongens en meisjes, waarvan vijf uit de toekomstige groep 7 en vijf uit groep 8.

Er zal op zes dagen strijd geleverd worden voor de diverse truien. Voor de deelnemende meisjes wordt een correctie op de tijd toegepast. ,,Jongens zijn nu eenmaal sterker dan meisjes’’, is de verklaring. De snelste deelnemer uit groep 7 kan na zes dagen lopen de witte trui aantrekken. De aller-snelste deelnemer van het evenement gaat naar huis met de gele trui.

Om de vergelijking met de Tour de France door te trekken is er ook een groene trui voor de sprinters. ,,Er zijn altijd kinderen die te hard van start gaan. Die willen we ook kans geven om een trui te verdienen.” De tijd over de eerste 200 meter wordt voor dit klassement geklokt. In het parcours zitten ook een paar bergjes. De ‘bergklimloop’ bij pannenkoekenboerderij Bergzicht is de zwaarste. Daar is de af te leggen afstand 1000 meter, alleen maar omhoog. De uitslag van het ploegenklassement wordt bepaald door de tijden van de beste drie lopers op te tellen.

De proloog vindt op vrijdag 19 augustus plaats bij Roda ‘46. Verder volgen er dan nog een ploegentijdloop, crossloop, bergklimloop, een loop in de Treek en de afsluitende loop op het terrein van Marketing Village aan de Dodeweg.

Meer informatie is te vinden op www.freerunners.name.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie