Er wordt in groepjes gelopen. Voor iedereen een tempo.
Er wordt in groepjes gelopen. Voor iedereen een tempo. Arnoud J Spaaij

Achterveldse Wandel Challenge groot succes

1 april 2018 om 07:43 lokaal

ACHTERVELD De Wandel Challenge in Achterveld is sinds het begin enkele jaren geleden een succes geweest. Maandag gingen bijna vijftig deelnemers van start om hun persoonlijke doelstellingen na te streven. Dat doel begint met 10.000 stappen op een dag.

Arnoud J Spaaij

,,Dat haalt niet iedereen hoor'', vlakt Elmar Zijl van gezondheidscentrum De Heelkom een beetje af. ,,In principe kan iedereen meedoen. Die 10.000 stappen is een graadmeter maar de Challenge is zeker ook bedoeld voor beginners. We lopen 2, 5 of 10 kilometer gezamenlijk en dat twee keer in de week. En dan hopen we dat de deelnemers ook de andere dagen op eigen initiatief lopen.''

NULMETING De formule van de Wandel Challenge werd enkele jaren geleden door Maria Lunter naar Achterveld gehaald. Ze is inmiddels aan het genieten van haar pensioen en daarom heeft Elmar Zijl het organisatiestokje overgenomen. Succesvol, want maar liefst 48 mensen hebben zich ingeschreven dit jaar. Afgelopen zaterdag werd de zogenaamde nulmeting gedaan. ,,We meten dan vooral die zaken waarop wandelen een positief effect heeft. Bloeddruk, gewicht enzovoort", zegt Zijl.

NATIONALE DIABETES CHALLENGE De Achterveldse Wandel Challenge is oorspronkelijk opgezet naar voorbeeld van de Nationale Diabetes Challenge. Voor iedere deelnemer wordt een streefafstand gesteld die gelopen moet worden over een periode van drie maanden. Dat kan voor de één een paar kilometer zijn en voor een ander wel tien. Het gaat erom dat mensen in beweging komen. Diabetespatiënten, mensen die lijden aan COPD, mensen met hart- en vaatziekten, maar ook mensen met een verhoogd risico hierop, kunnen deelnemen. Dus ook mensen met een verhoogde bloeddruk, een verhoogd cholesterolgehalte of overgewicht.

Het succes in Achterveld heeft zich in de afgelopen jaren doorgezet en lijkt vooral gebaseerd op de goede begeleiding. Voor iedere wandelaar een eigen doel en een streven naar een eigen afstand. Naast wandelen voor de gezondheid is het sociale aspect ook een belangrijke reden om mee te doen.

De deelnemers vormen in de loop van de tijd groepjes en sommige groepjes die de afgelopen jaren ontstonden, zijn nog steeds bijeen. ,,Er lopen dit jaar dan ook ambassadeurs mee'', vertelt Zijl. ,,Die nemen het initiatief om een groepje te vormen.''

DOELAFSTAND De Wandel Challenge duurt drie maanden. Aan het einde is het de bedoeling dat iedere deelnemer in vier dagen tijd dagelijks een voor zichzelf gestelde doelafstand loopt. Daarna volgt natuurlijk ook een eindmeting. Want naast een stappenteller en de begeleiding wordt het eindresultaat ook vergeleken met welke conditie iedere deelnemer begonnen is.

AANMELDEN Hoewel de eerste etappe inmiddels gelopen is, kunnen geïnteresseerden nog wel aanhaken. Zijl geeft graag nadere informatie: elmar@heelkom.nl of bellen naar De Heelkom.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie