Roda wint op juiste moment

7 november 2012 om 00:00 Voetbal

Het verschil op de ranglijst van de tweede klasse B tussen de twee degradatiekandidaten is nu vijf punten. De driepunter had nog een tweede voordeel. Roda schoof door het verlies van VSV een plek op en staat nu derde van onderen.

LEUSDEN - Een beter moment hadden de voetballers van Roda’46 niet uit kunnen kiezen om hun slag te slaan dan zondag in de thuiswedstrijd tegen RKDES. De bescheiden winst (2-1) op de hekkensluiter betekende dat de slecht geklasseerde Leusdenaren voorlopig afstand nemen van de ploeg uit Kudelstaart. door Balt Gmelig

Roda kwam goed uit de startblokken. Na een minuut of zes vond Roy Ouwerkerk al het net van de tegenpartij. Uit een vrije trap verraste de verdediger RKDES doelman Rene Jonker: 1-0. ,,De bal ging er aardig in, “ blikte de schutter nog even terug. ,,Toen ik de eerste stap van mijn aanloop nam, had ik al het idee dat de bal in het net zou belanden.”

Met dat doelpunt beloonde Roda zich voor de prima beginfase van de belangrijke ontmoeting, waarvoor de met veel personele problemen kampende trainer Rene Versteeg weer veel invallers moest inzetten. De belangrijkste afwezige was opnieuw de nog steeds geblesseerde Arne van Geldermalsen. ,,Ik hoop er na de winterstop weer bij te zijn, “ liet de spits ter plekke weten. Het leed werd zondag nog groter toen verdediger Danny van Barneveld al na een kwartier met een verrekte knieband moest afhaken. ,,Die zijn we ook een paar weken kwijt, “ aldus Versteeg.

Pas na een minuut of twintig kon het eerste wapenfeit voor RKDES, vorig seizoen kampioen van de derde klasse, worden genoteerd. De doelpoging van Roy Endhoven leverde bijna de op dat moment onverdiende gelijkmaker op. De lat van het Roda doel voorkwam dat. Over geluk had Roda in de eerste helft niet te klagen. In de 36e minuut stond de paal ook een doelpunt van Lorenzo Zorn in de weg. Zeven minuten later lieten de gasten een mooie kans onbenut. Na een verkeerde ingooi van Roda verdediger Stijn Tiggelman kreeg Steef Hoogwerff Kroon de kans om doelman Thijs Janssen te passeren. Ouwerkerk stond op de goede plek om de gelijkmaker te voorkomen.

In de tweede helft waren de eerste kansen voor Roda. Tom de Ridder had echter geen geluk in de afwerking. De tweede treffer kwam er echter toch. Een kwartier na rust werd Jeremy Lindenberg door zijn ploeggenoot Rowan van den Hurk prima aangespeeld. De aanvaller haalde vervolgens succesvol uit en scoorde zijn eerste competitiedoelpunt, via het lichaam van Jonker. ,,Met een beetje geluk ging de bal erin, “ zei de schutter. Daarna kreeg Roda het moeilijker en mocht de thuisclub blij zijn dat alleen Edwin van Maris doelman Janssen passeerde: 2-1.