Roda zaterdag stijgt met stip

5 december 2012 om 00:00 Voetbal

Doelpuntenmakers: 1-0 Danny Dirkzwager, 2-0 Cedric Sangwa

LEUSDEN - De zaterdagploeg van Roda ‘46 heeft tijdens de twaalfde speelronde uitstekende zaken gedaan. In eigen huis klopte de equipe van Jerry Cooke concurrent Zwaluwen ‘30 met 2-0. Daardoor rukken de Leusdenaren op de ranglijst op naar de derde plaats. door Edward Doelman

In Zwaluwen troffen de Leusdenaren een goede bekende. Roda gaf de bezoekers uit Hoorn vorig seizoen in de nacompetitie met 3-2 klop, waardoor de Noord-Hollanders definitief uit de Hoofdklasse tuimelden. Gezien de stand op de ranglijst en de ambities van de bezoekers was vooraf al duidelijk dat Zwaluwen het spel zou moeten maken. En dat vond Roda prima. Zwaluwen had weliswaar veel balbezit, maar wist nauwelijks een bres te slaan in de defensie. ,,We stonden verdedigend als een huis. In negentig minuten tijd hebben we nagenoeg niets weggegeven”, aldus aanvallende rechtsback Morris de Graaf.

Roda zelf speculeerde op een uitval. In het eerste half uur lukte dat geen moment. ,,We waren veel te onnauwkeurig in balbezit”, vond Cooke. Toch zag hij met genoegen hoe zijn ploeg als collectief opereerde. Dat kwam heel duidelijk naar voren toen Mehmet Kaya geblesseerd raakte. Met z’n allen haalden de Leusdenaren verhaal bij de tegenstander en scheidsrechter Kloet. ,,Heel veel jongens hebben ook al in de jeugd met elkaar gevoetbald. We komen voor elkaar op”, bevestigt De Graaf. Desondanks moest Kaya met een bloedend oor naar de kant, Danny Dirkzwager was zijn vervanger.

Gelukkige wissel

Daarmee had Cooke onbedoeld een gelukkige hand van wisselen. Een afgemeten pass van Wesley de Laat viel achter de verdediging van Zwaluwen, waar Dirkzwager er als de kippen bij was om 1-0 te maken. Daarmee toonde Roda zich uitermate effectief. Die effectiviteit werd tien minuten na de rust opnieuw ten gelde gemaakt. Olivier Pilon vond de weg naar Cedric Sangwa, die naar binnen dribbelde en met een droog schot 2-0 aantekende.

De tweede goal betekende een vroege beslissing. Want hoewel Zwaluwen het wel probeerde, de sober opererende Leusdenaren gaven weinig weg. Bovendien greep Arne Heneweer adequaat in bij spaarzame kansen voor Zwaluwen. Verder dan een bal op de paal kwamen de gasten dan ook niet. Uiteindelijk leverde de slotfase nog turbulente momenten op. Tot opluchting van het Roda-kamp plofte het leer boven Heneweer op de lat, terwijl scheidsrechter Menno Kloet diverse prenten uitdeelde. Het kostte Menno Soolsma en Marley Hasselbaink de kop. Door twee rode kaarten beëindigden de Noord-Hollanders het duel met negen man. Het deerde Roda geen moment. Cooke: ,,We hebben vanuit een goede organisatie opnieuw naar onze mogelijkheden gespeeld. Complimenten aan de ploeg”, aldus een contente Cooke.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie